Debat om Dan Park-sagen

Dan-Park-Malmö

 

DANSK PEN INVITERER TIL DEBATMØDE
OM KUNSTNERISK YTRINGSFRIHED, RACISME og HADETALE

Hvis kunst skal nyde godt af en udvidet ytringsfrihed, så har kunstnere vel også ret til at tematisere ondartede fænomener som racisme og had til den Anden.

Men accepterer vi dette, accepterer vi så også, at kunsten kan blive til gemmested for promovering af racehad og komme på kant med den lovgivning, der beskytter mennesker og folkegrupper mod hetz og dæmonisering?

Den svenske gadekunstner Dan Park har været i fængsel, og hans værker er sendt til destruktion, Hans udstilling blev lukket af politiet, og i Danmark blev et galleri, der ville huse udstillingen, udsat for hærværk og galleristen mødt med trusler.

I den hjemlige debat er vandene skilt. Nogle ser Dan Park som en racistisk provokatør. For andre er han en subtil kritiker af et ”politisk korrekt meningstyranni”, som er kommet til at beherske den svenske offentlighed. Andre igen forsvarer ham for herigennem at forsvare princippet om, at kunstens udvidede ytringsfrihed ikke må kompromitteres. Hvad er op og ned?

Dansk PEN vil gerne kvalificere debatten.

Vi inviterer derfor til debat om kunstnerisk ytringsfrihed og racisme & hadetale den 28. oktober kl. 20-22.30 i P. H. Cafeen, Halmtorvet, København.

Indledere er Journalist og formand for Dansk PEN Anders Jerichow og forfatter og debattør Frederik Stjernfelt.

I den efterfølgende debat indgår blandt andre journalist og medlem af Svensk PEN Per Svensson, forsker ved Center for Kunst og Interkultur Mira Skadegaard Thorsen og billedkunstner Niels Bonde.

Lyt til debatten HER