Som en støtte til sekulære bloggere og fritænkere i Bangladesh – fordømmer de nordiske PEN centre og estisk PEN de brutale voldshandlinger i landet og kræver beskyttelse til dem, hvis liv er i fare.

Xulhaz Mannan

Ytringsfriheden er igen alvorligt truet i Bangladesh, hvor fire fritænkere brutalt er blevet myrdet indenfor bare én måned:

• den 25. april Xulhaz Mannan, blev en homoseksuel menneskerettighedsaktivist og redaktør på Bangladeshs eneste LGBT-magasin, Roopbaan, samt hans kollega Tanay Mojumdar dræbt i Mannans hjem.

• den 23. april blev professor Rezaul Karim Siddique, hakket ihjel i Rajshahi af mænd bevæbnede med macheter.

• den 7.april blev en jurastuderende, Nazimuddin Samad, der skrev kritisk om islam på sin Facebook-side, brutalt myrdet i Dhaka. I 2015 blev fem sekulære bloggere, online aktivister, forfattere og forlæggere ligeledes myrdet. Blandt dem var Avjit Roy, en af stifterne bag Bangladesh’ førende sekulære blog, Mukto-Mona.

Disse brutale handlinger sender et højlydt signal om intimidering. Der hersker et klima af tavshed, frygt og ekstrem fare for sekulære folk i Bangladesh. Den seneste udvikling i en spiral af vold og terror fra radikale islamister mod sekulære fritænkere, religiøse og seksuelle minoritetsgrupper, er dybt alarmerende. Det er også uventet fra et sekulært land, som har en sammensat national identitet og en lang historie af tolerance.

Siden 1975 har Bangladesh været igennem en religiøs forvandling under to militært ledede regeringer. Efter studenteropstanden i december 1990, indledte Bangladesh i 1991 en ny æra med parlamentarisk demokrati. Men de demokratiske ledere indgik en farlig alliance med islamistiske partier, for at stå sig bedre i valgkampen. Som følge heraf har islamismen vundet større plads på den demokratiske, politiske bane. Den nuværende regering, Awami League, kom til magten ved et noget tvivlsomt valg i 2014, der ikke fulgte de internationale standarder. Valget blev gennemført midt under boykotten af det største oppositionsparti, som forlangte nedsættelse af en uafhængig valgkommission. Indsigelsen blev opildnet gennem diskret støtte fra de islamistiske grupper. I en politisk splittet situation, med fraværet af et troværdigt demokratisk miljø, viser islamisterne nu deres muskler. Landets regering har indtil nu fejlet fuldstændigt i at beskytte sekulære stemmer, der udøver deres lovlige ytringsfrihed.

“Reaktionen fra Bangladesh’ regeringen har været chokerende. Ved en tale i anledning af Bangla nytår, valgte premierminister Sheikh Hasina Wajed, mens hun opfordrede til tolerance, at kritisere de sårbare bloggere ved at sige, at det ikke var acceptabelt at skrive imod religion. I stedet burde hun have advaret de opildnede mordere, der fortsætter med at handle ustraffet “, udtaler Salil Tripathi, formand for International PENs Writers in Prison Komité.

En sekulær regering i en demokratisk stat kan ikke diktere sine borgere, hvad de må skrive – det er imod det vigtigste princip om ytringsfrihed, der er en grundlæggende hjørnesten i et demokratisk samfund. Hvad der gør det særligt rystende er, at regeringen vender ryggen til og viser tydelig uvilje mod at beskytte sine egne borgere, som repræsenterer landets dygtigste tænkere – dem, der står for uddannelse, ligestilling, menneskerettigheder og som bekymrer sig om deres lands fremtid. Dette er uacceptabelt.

Den nuværende krise i Bangladesh afspejler kampen om sjælene i landet. For at bevare landets sekulære identitet og undgå, at landets repræsentative demokratiske institutioner falder i hænderne på politiske islamister, så må de øverste politiske ledere i Bangladesh træffe et valg. Det er kun muligt gennem ærlig og åben dialog mellem de store politiske partier i landet. Spørgsmålet forblive: kan politiske ledere løfte sig op over deres partipolitiske og snæversynede interesser? Det kræver mod og visioner.

Hvad de nordiske og estiske PEN centre ser, er et demokrati i krise og et land i kaos. Det vi hører gang på gang, er desperate råb om hjælp fra bloggere og fritænkere der frygter for deres liv. Det er en hjerteskærende, smertefuld og kritisk situation, hvor de nordiske og estiske demokratier og det internationale samfund må handle sammen med Bangladeshs regering.

Unescos World Press Freedom Day bliver fejret i Helsinki, Finland, den 3.-4. maj 2016. Det er rette tid og sted for det internationale samfund til at bekræfte deres engagement i forsvaret for retten til ytringsfrihed, og vise støtte til de bangladeshiske fritænkere. Der er brug for at diskutere hvordan man kan samarbejde om at løse disse alvorlige problemer.

Vi, de nordiske og estiske PEN-centre, stå side om side med sekulære fritænkere i Bangladesh i kampen for deres ret til ytringsfrihed, som det er nedfældet i PENs charter og i de internationale konventioner, herunder Verdenserklæringen om Menneskerettigheder fra 1948.

Vi opfordrer Bangladesh regering til:

  1. At beskytte sekulære bloggere, forfattere, forlæggere, akademikere og menneskerettighedsforkæmpere mod voldelige kampagner iværksat af radikale islamiske grupper.
  2. At bringe voldsmænd for retten og sætte stopper for den udbredte kultur af straffrihed.
  3. At beskytte og værne om ytringsfriheden i landet.
  4. At beskytte minoritetsgrupper, herunder religiøse og seksuelle minoritetsgrupper og andre.
  5. At tage skridt til at arrangere et troværdigt nationalt, demokratisk valg i samarbejde med alle store politiske partier, fordi i mangel af et virkeligt demokrati, blomstrer de udemokratiske kræfter.

Vi opfordrer vores egne regeringer i Danmark Estland, Finland, Island, Norge og Sverige til:

  1. At finde måder at beskytte fritænkere i Bangladesh.
  2. At tilbyde flere sikre havne (fx fribyer) i vores lande til dem, der befinder sig i en alvorlig, kritisk situation.
  3. At støtte op om og sikre den demokratiske udvikling i Bangladesh, og at opbygge stærkere diplomatiske forbindelser med landet.

Katlin Kaldmaa, Estisk PEN, Sirpa Kähkönen, Finsk PEN, Ola Larsmo, Svensk PEN, William Nygaard, Norsk PEN, Sjón, PEN, Islandsk PEN, Per Øhrgaard, Dansk PEN