Narges Mohammadi, Iran

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi, aktivitst og journalist fra Iran

Narges Mohammadi (k) er en prominent aktivist og journalist, født i 1972. Direktør for Defenders of Human Rights Centre (DHRC), som er grundlagt af nobelprismodtageren Shirin Ebadi. Narges Mohammadi blev arresteret 10. juni 2010 og fik en dom på 11 års fængsel, som senere ved en appeldomstol blev nedsat til seks års fængsel, der udløber i 2018. Anklagerne lød bl.a. på propaganda mod regimet ved at rapportere om brud på menneskerettighederne, samarbejde med Shirin Ebadi og besøg af politiske fanger.
Narges Mohammadi blev i 2011 løsladt mod kaution p.g.a. dårligt helbred, men i marts 2012 blev hendes dom på seks års fængsel stadfæstet, og den 21. april blev hun arresteret igen. Efter fire måneders fængselsophold blev hun den 30. juli 2012 sendt på ”tvangsorlov” p.g.a. sin kritiske helbredstilstand. Myndighederne har forlænget Narges Mohammadis ”tvangsorlov” fire gange, men den 5. maj 2015 blev hun igen anholdt i sit hjem og bragt til fængslet for at afsone sin resterende dom på fem et halv år.
Narges Mohammadi lider af neurologiske lammelser, og den 2. august 2015 blev hun indlagt på Taleghani Hospital i Teheran. Men efter bare 8 timers ophold på hospitalet, blev hun – i modstrid med lægernes anbefalinger – sendt retur til sin celle. Både den 7. okt. og den 11. okt. blev hun igen indlagt, men konstant med hænderne lænket til hospitalssengen med hårdjern. Den 28. oktober blev hun midt i sin behandling sendt retur til Evin-fængslet. Ifølge hendes mand, Taghi Rahmani er Narges Mohammadis tilstand fortsat kritisk, og der er stor risiko for at hendes sygdomme ender med varige mén og lammelse.
Den domstole der skulle stadfæste Narges Mohammadis dom er blevet aflyst fire gange – senest den 9. januar 2016. Ifølge Rahmani er der en ny sag på vej mod Narges. Denne gang har en fængselsbetjent anklaget hende for vold mod tjenestemand.
Den 17. juli i 2015 blev Narges Mohammadis og Taghi Rahmanis tvillinger forenet med deres far i Paris. Myndighederne har indtil nu nægtet at give Narges Mohammadis lov til at tale i telefon med sine børn.
Æresmedlem af Dansk PEN siden 2012.
Kontaktperson: Reza Rahimpour