fremmer
litteraturen
forsvarer
ytringsfriheden

Arrangement

 Posted 19. september 2019
 

Konference om Saudi-Arabien - ytringsfrihed, menneskerettigheder, magt og politik

10. oktober 2017, kl. 13:00-16:00
Christiansborg, Proviantgården sal D.

International konference med fokus på ytringsfrihed, menneskerettigheder, magt og politik i Saudi-Arabien.

Den 10. oktober kl. 13-16.

Saudi-Arabien er en stormagt. Landet dominerer Golfen og store dele af Mellemøsten, både sikkerhedspolitisk, religiøst og kulturelt, samt ikke mindst økonomisk. Den stærke politiske indflydelse fra Saudi-Arabien på de omkringliggende lande, er i de senere år blevet mere synlig for omverden, ikke mindst i takt med, at de øvrige landes indblanding og interesser i bl.a. borgerkrigen i Syrien, er vokset.  Samtidig er der tegn på at kongedømmet bliver stadig mere ustabilt; landets økonomi er i alvorlig krise, der er udtalte magtkampe indenfor kongefamilien og der lyder stadig skarpere international kritik af de omfattende krænkelser af menneskerettighederne, og af den stærke religiøse konservatisme, der kendetegner landet. En kritik som også internt ser ud til at have fået en vis betydning.

PEN har, sammen med Amnesty International og en række andre menneskerettigheds- og ytringsfrihedsorganisationer, i flere år forsøgt at skabe opmærksomhed om de mange saudiarabiske systemkritikere, forfattere og andre, der er fængslet på grund af artikler eller bøger de har skrevet. Blandt dem er blogger Raif Badawi, der er idømt ti års fængsel og 1000 piskeslag, menneskerettighedsadvokat Wahleed Abu Al-Kheir og den palæstinensiskfødte digter Ashraf Fayadh, der først blev dødsdømt, men siden fik straffen nedsat til 15 års fængsel. Vi har forsøgt med højlydte protester og med invitation til dialog, men det har ikke rigtig ført til noget resultat.  Der er derfor grund til at overveje om der er andre metoder man kan tage i brug, i forsøget på at få menneskerettighederne sat på den politiske dagsorden i Saudi-Arabien.

Til det formål har vi indbudt forskere og eksperter på området til at hjælpe med at afsøge nye veje, og forhåbentlig kan vi blive klogere på Hvad der virker, når det gælder Saudi-Arabien.

Medvirkende:

Madawi al-Rasheed, professor i socialantropologi ved London School of Economics and Political Science. May Romanos, jurist, researcher med special i Saudi-Arabien ved Amnesty International, London. Martin Lidegaard, tidl. udenrigsminister (RV). Hala al-Dosari, medicinsk forsker (USA), menneskerettighedsaktivist fra Saudi-Arabien. Anders Jerichow, seniorkorrespondent, forfatter og specialist i Mellemøstforhold. Lars Erslev Andersen, forsker med speciale i terrorisme og international sikkerhedspolitik ved DIIS. Adam Holm, journalist (ordstyrer).

Arrangementet foregår på engelsk.

Tid og sted:  tirsdag den 10 oktober kl. 13-16, Christiansborg, Pro. D.

Tilmelding: til pen@pen.dk senest mandag den 2. oktober. Bemærk: tilmelding er nødvendigt!

Arrangører: Dansk PEN, Amnesty International og Martin Lidegaard, udenrigsordfører (RV).

Saudi-Arabien konference 10. oktobersaudi-arabien landkort2

2022 ] [ 2021 ] [ 2020 ] [ 2019 ] [ 2018 ] [ 2017 ] [ 2016 ] [ 2015 ] [ 2014 ] [ 2013 ] [ 2012 ] [ 2011 ]