Aserbajdsjan: Seks skribenter benådet – det er tid til at befri resten

Nyheden om, at Aserbajdsjan har benådet fire journalister er et velkomment skridt i et land med en ynkelige rekord hvad angår ytringsfrihed, udtaler International PEN, og opfordrer samtidig til øjeblikkeligt og betingelsesløst at løslade alle de andre forfattere, der stadig er fængslet for at udøve deres ret til ytringsfrihed.
Hilal Mamedov, Tofiq Yaqublu og Parviz Hashimli, der alle er journalister, samt bloggerne Omar Mamedov og Abdul Abilov blev benådet ved et dekret, som præsident Ilham Aliyev fremlagde i torsdags. Rauf Mirkadirov, der også er journalist, blev løsladt efter, at hans dom på seks års fængsel blev ændret til fem års betinget fængsel, ved appelretten i Baku. Alle seks har været såkaldte Main Cases i International PEN og har været fremhævet på den årlige Case Liste over forfulgte forfattere.
“Frigivelsen af ​​forfatterne i Aserbajdsjan er en vidunderlig nyheder, og vi hilser udviklingen velkommen. Det bør dog erindres, at de slet ikke burde have været i fængsel i første omgang. Vi opfordrer også myndighederne til at løslade alle andre forfattere og journalister, der holdes bag tremmer for at udøve deres ret til ytringsfrihed, “sagde Salil Tripathi, formand for PEN Internationals Writers in Prison Komité.
Trods torsdagens amnesti, er der stadig flere forfattere i fængsel, heriblandt journalist Khadija Ismayilova og den prisvindende journalist Rauf Mirkadyrov, der var Tyrkiet-korrespondent for den aserbajdsjanske avis Zerkalo. Mirkadyrov blev arresteret i Tyrkiet den 18. april 2014 og deporteret til Aserbajdsjan, hvor han straks blev tilbageholdt. Han blev oprindelig idømt seks års fængsel for påstået “spionage” til fordel for Armenien.
Hilal Mamedov, chefredaktør på Talyshi Sado og menneskerettighedsaktivist, afsonede fem års fængsel, efter at være blevet dømt for forræderi, tilskyndelse til nationale, racemæssige, sociale og religiøst had og fjendtlighed, samt ulovlig besiddelse af narkotika. Menneskerettighedsorganisationer der løbende har fulgt sagen mener, at han blev straffet for sin journalistik og aktivisme for nationale mindretals rettigheder.
Tofiq Yagublu, klummeskribent for Yeni Musavat og stedfortrædende leder for oppositionspartiet Musavat Party, blev arresteret i februar 2013 og idømt fem års fængsel efter at være blevet anklaget for at organisere en masseprotest, som førte til vold, på trods af at han på daværende tidspunkt beviseligt var på en rapporteringsopgave for Yeni Musavat.
Journalist Parviz Hashimli, arresteret i september 2013 afsonede otte års fængsel for påståede overtrædelser af våbenloven. Han arbejdede på Moderator og Bizim Yol, som begge er kendt for at rapportere om krænkelser af menneskerettighederne og for at skrive kritisk om den nuværende regering.
Bloggerne Abdul Abilov og Omar Mamedov blev anholdt den 23. november 2013 og den 24. januar 2014. Begge blev dømt for påståede narkotikaforbrydelser – de har begge skrevet kritisk over for myndighederne.
I de senere år har præsident Aliyevs strategi for at begrænse offentlig kritik været en massiv bølge af undertrykkelse, der blev udløst efter præsidentvalget i 2013. Snesevis af forfattere er blevet afpresset, chikaneret eller fængslet på falske anklager om besiddelse af narkotika eller skydevåben. I 2015 havde PEN registreret i alt 15 skribenter fængslet i Aserbajdsjan, hvoraf 10 var journalister.