Bangladesh: militant islamist anholdt for angreb på forlag

I Bangladesh har militante grupper angrebet og dræbt journalister, bloggere og forlæggere gentagende gange i sidste par år, uden at nogen er blevet retsforfulgt. Dog ser det nu omsider ud til, at der er kommet et gennembrud i sagen om angrebet på Shuddashar Publishing House i oktober 2015. 

Et formodet medlem af en kriminel islamisk gruppe er anholdt og sigtet for at have deltaget i angrebet på Shuddhashar Publishing House i Bangladesh. Anklagede, Mohammed Sumon Hussain, er angiveligt medskyldig i angrebet på forlægger Ahmed Rahim Tutul, samt forfatterne Ranadeep Basu og Tareque Rahim. Forlaget publicerede sekulære tekster og bøger af bl.a. forfatter Aviit Roy som ligeledes blev dræbt sidste år.

Trods dette, er de generelle forhold for sekulariser i Bangladesh stadig under al kritik. Ejeren af forlaget Ba-Dwip Prakashan Publishing House, Shamsuzzoha Manik, sidder fortsat fængslet og anklaget for religionskritik. Han står bl.a. bag en blog for sekulær debat. Manik risikerer op til 14 års fængsel hvis han dømmes skyldig, mens Xulhaz Mannan, tidligere redaktør på magasinet Roopbaan, i april i år, blev dræbt i sit hjem af en militant islamisk gruppe, fordi han skrev åbent om homoseksuelles rettigheder.

 

Ahmed Rahim Tulul - 2015 Bangladesh

Ahmed Rahim Tutul efter angrebet i oktober 2015