fremmer
litteraturen
forsvarer
ytringsfriheden
apr 072011
 

Fra Dansk PEN's side vil vi gerne opfordre udenrigsministeren og regeringen til at henvende sig direkte til de hviderussiske myndigheder og samtidig presse på for handling i EU, så de 46, der fortsat sidder isolationsfængslet efter demonstrationerne i forbindelse med præsidentvalget i december 2010, kan blive løsladt.

---

Udenrigsminister Lene Espersen

Udenrigsministeriet

Asiatisk Plads 1

1401 København K

 

Den 7. april 2011

Kære Lene Espersen

På vegne af Dansk PEN tillader jeg mig at skrive til dig, fordi vi i PEN for nylig har adopteret et æresmedlem fra Hviderusland: Irina Khalip. Jeg ved, at du tidligere har markeret din støtte til de demokratiske kræfter i Belarus, og vi håber, at vi kan formå dig til at sætte landet på din dagsorden igen.

43-årige Irina Khalip fra Minsk er korrespondent for den uafhængige russiske avis Novaya Gazeta. Hun – og mange andre – blev fængslet 19. december 2010 i forbindelse med protesterne mod præsidentvalget i Hviderusland. Hun blev tævet og holdt isolationsfængslet i en måned og anklaget for at organisere og deltage i masseoptøjer. Hun risikerer 15 års fængsel, hvis hun dømmes. Hun er nu anbragt i meget streng husarrest. To sikkerhedsfolk bor sammen med hende og hendes 3-årige søn for at forhindre enhver kontakt med omverdenen. Irina Khalips mor henter og bringer hver dag drengen Danil til og fra institution, men må ikke engang tale med sin datter i porttelefonen. Irina Khalip må heller ikke nærme sig vinduerne i sin lejlighed for det tilfælde, at hun skulle få øje på folk på gaden, der støtter hende.

Irina Khalip har arbejdet som journalist i 15 år og har i hele perioden været udsat for overvågning, natlige forhør og dødstrusler fra politiets og KGB´s side, kulminerende i budskabet om, at hun snart ville ”mødes med Anna Politkovskaya”.

Irina Khalip blev delvist løsladt efter en måneds fængsel, men hendes mand Andrei Sannikov sidder fortsat isolationsfængslet. Han var præsidentkandidat ved valget, er tidligere topdiplomat og leder af partiet Europæisk Belarus.

Fra Dansk PEN´s side vil vi gerne opfordre udenrigsministeren og regeringen til at henvende sig direkte til de hviderussiske myndigheder og samtidig presse på for handling i EU, så de 46, der fortsat sidder isolationsfængslet efter demonstrationerne, kan blive løsladt. Måske kunne Danmark også tage initiativ til forhandlinger med deltagelse af Rusland, som skønnes at spille en vigtig rolle for opnåelse af et heldigt udfald. Og helt konkret kunne Danmark hjælpe med økonomisk støtte til retshjælp til de fængslede og med støtte til de pårørende.

Irina Khalip og hendes familie har hårdt brug for støtten.

Med venlig hilsen

Anders Jerichow, præsident