Cape Town universitet trækker invitation til Flemming Rose tilbage af frygt for protester

P1120330 - KopiFlemming Rose, tidligere redaktør på Jyllands-Posten, skulle i denne måned have talt på Universitetet i Cape Town (UCT) i Sydafrika. Anledningen var den årlige prestigefulde TB Davie forelæsning, hvor Flemming Rose var blevet bedt om at tale over emnet akademisk frihed og ytringsfrihed.

Flemming Rose blev sidste år inviteret som ærestaler af universitets Komité for Akademisk Frihed, men i et brev til komitéen den 12. juli i år skrev UCTs vicedirektør Max Price, at universitets ledelse har besluttet at invitationen skal trækkes tilbage. I brevet anføres det blandt andet:

“Den stigende grad af islamofobi, den ubestridelige uro i Mellemøsten i almindelighed, det palæstinensiske spørgsmål, den øgede mængde af ekstremistiske terrorgrupper og de voldsomme følger af disse faktorer verden over (herunder i Vest- og Østafrika), er den sammenhæng hvori man må overveje konsekvenserne af at invitere Hr. Rose. I særdeleshed har den stigende grad af ekstremisme, der viser sig i næsten alle de etablerede religioner, gjort et selektivt forsvar for blasfemi særligt farligt og provokerende, sandsynligvis nu i endnu højere grad, end da tegningerne oprindeligt blev udgivet.”

Komitéen for Akademisk Frihed har i et svar til ledelsen protesteret over beslutningen:

“Den akademiske frihed er alvorligt kompromitteret, når sikkerhed og andre pragmatiske overvejelser gør, at man vil udelukke en inviteret taler, der, omend han er kontroversiel, på ingen måde overtræder vores konstitutionelle grænser for ytringsfrihed. Vi beklager direktionens beslutning og hvad det afslører om den begrænsede rækkevidde af akademisk frihed på UCT. Vores campus bør være et sted hvor folk er frie til at udtrykke og bestride idéer, også selv om de er upopulære.”

Ytringsfrihedsorganisationen Index on Censorship og en række internationalt anerkendte akademikere har skriftligt beklaget UCT-ledelsens beslutning. Jodie Ginsberg, administrerende direktør for Incex on Censorship, udtaler: “Dette er et stort slag mod ytringsfriheden og den akademiske frihed og UCTs forsøg på at pakke det ind som noget andet, må fordømmes på det kraftigste.”

Den opfattelse deler Dansk PEN.