Debatmøde: Fanatikere i den bedste sendetid

 

Fanatikere i den bedste sendetid, – naivt eller nødvendigt?

Med støtte fra fonden Frit Ord og den Norske Ambassade i Danmark indbyder Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde i efteråret på en tematiseret møderække, med fokus på de grundlæggende spørgsmål og dilemmaer som de åbne nordiske demokratier står overfor, i mødet med politiske og religiøse ekstremistiske grupper og politisk motiveret vold.

 

Det første møde i rækkes handler om hvordan det onde afspejles i kunsten.

 

Kunst og terror, etik og ytringsfrihed

 

Hvordan behandles det onde i litteraturen, i billedkunsten, på film og teater?

Et panel bestående af kunstnere og eksperter diskuterer hvordan spektakulære begivenheder behandles i kunsten og om der er – og bør være – etiske og moralske grænser for ytringsfriheden, når det gælder kunstens behandling af begivenheder, som eksempelvis terrorangrebet i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011. Kort sagt, hvordan afspejles verdens ondskab gennem kunsten?

 

Kai Johnsen, afgående kunstnerisk leder af Dramatikkens Hus i Oslo. Teatret opsætter senere på året dramatikeren Christian Lollikes omdiskuterede teaterstykke baseret på massemorderen Anders Bering Breiviks manifest. Kai Johnsen og Dramatikkens Hus har samarbejdet med Lollike om udvikling af forestillingen.

 

Karstein Volle, norsk tegneserieskaber, der i tegneseriebogen ”Bedre folk” tager begreber som nationalisme, identitet og gruppetilhørsforhold under behandling, og også kommer ind på massakren på Utøya, men bevidst undgår at fokusere på Breivik. Faren er, siger Volle, at vi giver ham det han vil have, opmærksomhed, men det er nødvendigt, at kunsten bearbejder det onde.

 

Bogen er ét af næsten 40 projekter om 22/7, der ind til nu er støttet af den norske fond Frit Ord.

 

Inger Thorun Hjelmervik, norsk lektor ved Institut for Nordisk Studier på Københavns Universitet. Kunsten og litteraturen kan måske hjælpe os med at begribe det ufattelige. I litteraturen optræder personer og begivenheder, der kan overføres på virkeligheden og dermed hjælpe os med at bearbejde og forstå fx terrorangrebet på Utøya, siger Hjelmervik.

 

Niels Bonde, dansk billedkunstner, der bl.a. med udstillingen Attention i 2009 inddrog en række spektakulære begivenheder som terror og massemord i sine kunstværker, for at gøre opmærksom på hvordan den daglige mediestrøm faldbyder krig, vold og terror. Ifølge Bonde kan kunsten fastfryse begivenhederne og få os til at standse op, tænke og tale om det.

 

Anne Middelboe Christensen, journalist og teateranmelder ved dagbladet Information indleder og styrer debatten.

 

 

 

Mandag den 10. september kl. 20.00 – 22.00.

 

Schæffergården, Caféen, Jægersborg Allé 166, Gentofte.

 

 

 

Arrangementet er gratis og åbent for alle, men vi anbefaler tilmelding, da der er begrænset plads.

 

Husk også, at man på Restaurant Wohlert kan nyde en god middag forud for arrangementet.

 

Tilmelding samt bordbestilling på tlf.: 39 77 28 00.

Kontakt: Programansvarlig, daglig leder af Dansk PEN Mille Rode (mille@pen.dk eller 40 45 44 19)

 

Med venlig hilsen

Mille Rode, journalist

 

Daglig leder af Dansk PENs sekretariat og programansvarlig for Fondet Dansk-Norsk Samarbejdes program i efteråret 2012

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.