fremmer
litteraturen
forsvarer
ytringsfriheden
jun 052012
 

Salama Kila er tvunget i eksil. Hans helbredstilstand er kritisk.


 

PEN International og WiPC har erfaret, at den syriske forfatter og filosof Salama Kila efter sin arrestation den 23. april, nu er blevet deporteret til Jordan. Kila har, som PEN frygtede, været udsat for tortur i det syriske fængsel, og befinder sig nu i Jordan uden midler til hverken mad, ophold eller sin kræftmedicin.

WiPC kræver omgående, at de syriske myndigheder finder frem til de personer, der har tortureret Salama Kila i fængslet, og får dem sat for en domstol. Samtidig protesterer vi mod Kilas tvungne eksil, som tvinger ham væk fra sin familie i en kritisk kræftsyg tilstand, blot for at have ytret sin mening på fredelig vis.

 

Ifølge PEN's informationer, blev Salama Kila deporteret til Jordan d. 13. maj efter have været tilbageholdt i mere end en uge i henholdsvis et forhørscenter og et hospital. Kila har fortalt PEN, at han var udsat for tortur og jævnlige voldsomme gennembankninger under sit tredags ophold på Al-Assad Hospital i Damaskus af hemmelige agenter fra det syriske Luftvåben. Han fortæller også, at han var vidne til andre aktivisters tortur både i forhørscenteret og på hospitalet.

 

Kila har i mange år været i de syriske myndigheders søgelys, og har tilbragt sammenlagt otte år i syriske fængsler. Siden sin løsladelse i 2000, har han bl.a. [Marker]skrevet The Current Globalisation (udgivet i Damaskus, 2004) og The Problems of Arab National Movement (udgivet i Amman, Jordan 2010). Op til sin fængsling og deportation, skrev Kila for adskillige arabiske aviser og magasiner.

Salama Kilas familie opholder sig stadig i Damaskus, og er alvorligt bekymrede for hans tilstand uden den regelmæssige, livsvigtige kræftmedicin.

 

WiPC følger op på Salama Kilas situation og helbred.

 

 

Mette Thelin

Informationsmedarbejder

 

Dansk PEN

Dronningensgade 14

1420 København K

Telefon +45 32 95 44 17

Mobil +45 40 45 44 19