Drømmen om et frit Myanmar

Dansk PEN er medarrangører af et omfattende arrangement, der stiller skarpt på de uventede demokratiske reformer i Myanmar.  Her følger det komplette program: 

 

Frihedsfilm fra Myanmar
FILM, GÆSTER OG DEBAT 27.-28. OKTOBER

’Frihedsfilm fra Myanmar’ bringer over to dage historier, glimt og sort humor fra et land, hvor frygt og tavshed har hersket, men hvor man i år for første gang i 50 år har kunnet vise film, der ikke var censureret. Myanmar – af mange bedre kendt som Burma – er en gylden udpost, hvor rammer og regler i disse måneder ændres, på hvad der føles som et øjeblik.

I grænselandet mellem undertrykkelse og frihed bliver tavse historier til modige fortællinger. Poetiske, modige, bevægende, eftertænksomme, sjove og politiske film om frihed flyder fra filmlærredet og levendegør en virkelighed (både fortidig og nutidig), som længe har været bekendt, men begravet.

Men hvor langt kan de gå, kunstnerne? Er drømmen om et frit Myanmar et fatamorgana, en kliché – eller virkelighed?

Mød filmmagere, kunstnere, aktivister og standup-komikere fra Myanmar. Hør vidnesbyrd fra dem, der har betalt med deres frihed, og dem, hvis kreativitet på forunderlig vis har overvundet censur og frihedsberøvelse. Se nyere dokumentar- og kortfilm fra et hjørne af verden, hvor filmmediet har fået kolossal betydning. Få et kig bag kulissen til Myanmars første frie film filmevent – rykket til København.

Kom til debat med bl.a. Mogens Lykketoft, udviklingsminister Christian Friis Bach og Myanmars ledende politiske komiker, Zarganar.

Der afholdes reception i Cinematekets Asta Bar lørdag den 27. oktober kl. 15.30-17.00.

’Frihedsfilm fra Myanmar’ er arrangeret i tæt samarbejde med International Media Support (IMS), Freemuse, CPH:DOX og Dansk PEN. Tak til især Mille Rode, Helle Wahlberg, Esben Harboe og Mette Holm.

Susanne Kempel, journalist og antropolog.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket.

 

____________________________________________________________________

 

lør 27. OKT. 14:00 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

ÅBNINGSDEBAT: FRA FRYGT TIL FRIHED

Debat med Mogens Lykketoft, Law Eh Soe og Zarganar. Moderator: Mette Holm / Varighed: 90 min.

Mød Myanmars modige munke, frihedshelte, foto- og filmmagere til åbningsarrangement med film, performancekunst og debat.

Demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi byder velkommen i en særlig videohilsen fra Yangon, mens Myanmars munke udfordrer magthaverne i Sai Kyaw Khaings kortfilm ’Click in Fear’ (14 min.). Filmen handler om munkeoprøret i 2007 og er oplevet gennem kameralinsen af en lokal fotograf, hvis fotografier endte på alverdens avisforsider – hvorfor han selv måtte flygte. Filmen er blevet tilladt i Myanmar, og den har begejstret publikum i de gader, der havde udgjort slagmarken. Fotografen i centrum af historien, Law Eh Soe, vil selv være til stede.

Derefter vil Htein Lin, en af Myanmars mest progressive performance-kunstnere, med enkle greb og munkeklæder vende op og ned på det hellige og det revolutionære i en kort performance.

Og så er der debat om den aktuelle reform i Myanmar. Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, som kender Myanmar indgående og netop nedkommer med en bog om landet (skrevet sammen med Mette Holm), trækker de store linjer, og nogle af Myanmars ledende komikere, filmmagere, fotografer og kunstnere fortæller om den på en gang lange og samtidig uhyre korte vej fra frygt til frihed (eller ej) – og til film – i Myanmar anno 2012.

Efter debatten er der reception i Cinematekets Asta Bar.

 

 

____________________________________________________________________

 

lør 27. OKT. 15:30 (FRI ENTRÈ)

RECEPTION I CINEMATEKETS ASTA BAR

Forfriskninger og velkomsttale /samlet varighed  75 min.                         

 

Vi byder på et glas vin og velkomsttale, og under receptionen kan man nyde eksempler på fængselskunstneren Htein Lins farvemættede værker – og møde de besøgende fra Myanmar.

lør 27. OKT. 16:45 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

FÆNGSELSKUNST – KUNSTEN AT OVERLEVE

Performance og foredrag ved Htein Lin og musikoptræden ved Win Maw / 60 min.

Fangedragt-saronger som lærred, en ødelagt lighter og kviste som pensler. Sådan har kunstneren Htein Lin skabt flere hundrede malerier under flugt i Myanmars jungle og som politisk fange i et af Myanmars mest frygtede fængsler. Her var kunst ikke bare til oplevelse, men blev til overlevelse – for ham, de indsatte og fangevogterne. Fangerne donerede deres få klæder i kunstens tjeneste, mens fangevogterne hjalp med at smugle kunstværkerne ud til omverdenen. Som tidligere ledende politisk aktivist, skuespiller, komiker og altså nu også kunstner forlod Htein Lin for få år siden fængslet – udmarvet, men samtidig med en samling værker, der rykker ind i sjælen. Hør Htein Lin fortælle en usentimental historie om kunsten at overleve. Se og hør hans farverige historie om studenteroprør, jungle-tortur, fængsel, film, kærlighed, livet i friheden – og allermest om kunsten at overleve.

Som supplement til foredraget er vi stolte af at kunne byde på en optræden af den politiske sanger, smusiker og VJ Win Maw.

 

____________________________________________________________________

 

lør 27. OKT. 18:45 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

 

CENSUR OG YTRINGSFRIHED I MYANMAR

Kortfilm og debat med bl.a. Zarganar, Wyne, og IMS’ Esben Harboe. Moderator: Mette Holm / varighed i alt 120 min.

 

Mød Zarganar og Wyne – to stærke personligheder fra Myanmars brandfarlige krydsfelt mellem kunst, politik – og humor!

Den prisbelønnede kortfilm ’Ban That Scene’ (35 min.) instrueret af Wyne skildrer en virkelig kamp mod censuren. Den hudfletter præcist de censurdommere, der har siddet tungt på magten, medierne, kunsten og filmene i Myanmar indtil for ganske nylig. Filmen vakte stor opmærksomhed, da den i år for første gang blev vist offentligt i hovedstaden Yangon. Skønt filmen er satirisk forstærket og uden navngivne bureaukrater, kunne mange af den statslige censurkomites medlemmer genkende sig selv. Manden bag filmen, Wyne, er en anerkendt filminstruktør, der indtil denne film har holdt sig til romantiske fortællinger – når man har set filmen, forstår man hvorfor!

Se, hvordan filmfolk i Myanmar gennem årtier har fået politiske budskaber sneget sig ind i tilsyneladende apolitiske film. Det sker eksempelvis ved at replikken ’Kvinden skal slippes fri’ (hvormed der selvfølgelig menes Aung San Suu Kyi) flettes ind i filmene med henvisning til noget helt andet. Vi viser bl.a. den hverdagspoetiske og symbolladede ’Rope’ (Minn Thaik, 6 min.), der er spækket med skjulte budskaber og stille sydende kritik.

Vi viser også et klip fra den internationale dokumentarfilm ’This Prison Where I Live’, hvor en af Tysklands mest populære stand-up’ere, Michael Mittermeier, drager til Myanmar for at finde Zarganar – landets ledende filmmager, komiker og politisk aktivist. Zarganar har udfordret censuren over årtier og betalt med sin personlige frihed.

Mellem filmene diskuterer Zarganar, Wyne og Esben Harboe, der er leder af International Media Supports indsats i Myanmar, relationen mellem kunstnere, censur og befolkning. Hvor skarpsindig har censuren reelt været? Hvad var forbudt før, og hvad er det fortsat? Har knægtelsen af kunstnerisk kreativitet i Myanmar på nogle områder givet kunsten ekstra styrke? Hvad handler kampen i Myanmar nu om? Og hvordan forvalter man i et land under forandring den nyvundne ret til at sige og skrive, hvad man vil?

Moderator: Mette Holm. Arrangør: Dansk PEN.

____________________________________________________________________

 

søn 28. OKT. 14:15 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

Nargis – WHEN Time Stopped Breathing

The Maw Naing, Pe Maung Same, 2010 / 120 min. inkl. introduktion

En intim, poetisk og adskillige gange prisbelønnet dokumentarfilm om, hvad der sker, når en katastrofe ændrer og ødelægger alt på en nat. I maj 2008 hærgede en cyklon Ayeyarwaddy-deltaet i Myanmar. Mere end 140.000 blev dræbt på få dage. To lokale filmfolk trodsede alle henstillinger og drog ud for at dokumentere ødelæggelserne. I den totale destruktion møder de mennesker, der har mistet alt – og filmer scener, der rører dem dybt ind i sjælen. Livet går videre i den mest skrøbelige kulisse, og alligevel føles det, som om tiden står stille.

Filmen blev optaget på et tidspunkt, hvor Myanmars daværende militærjunta begrænsede adgang til det ramte område – og slet ikke ønskede filmfolk på stedet. Optagelserne foregik derfor under truslen om anholdelse og i al hemmelighed, ligesom filmen har levet et hemmeligt liv i Myanmar. Først nu står filmfolkene frem med eget navn – og først i september er filmen blevet vist offentligt i deres hjemland. Et par af folkene bag filmen er til stede under fremvisningen og besvarer efterfølgende spørgsmål fra publikum.

 

____________________________________________________________________

 

søn 28. OKT. 16:45 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

STEMMER FRA MYANMAR

Diverse instruktører / varighed i alt 90 min.

En samling menneskelige historier, der har været gemt indtil for ganske nylig. ‘Unreported Story’ (Lay Thida, 9 min.) er et portræt af en ung landsbykvinde, der har måttet sælge sit barn, og som hudløst fortæller om de forældre, der gør livet tungt og pinefuldt. ‘Fallow’ (Nanda Maw Lin, 12 min.) er en smukt filmet odyssé gennem et døgn i Yangon, mens ’Freedom’ (Thar Kyaw, 8 min.) fortæller Myanmar-borgernes historie elegant i spurve-perspektiv. ‘The Caged Savior’ (Wunna Kyaw, 8 min.) og ‘How Can I Run Free From Myself’ (Moses Marks, 3 min.) er begge stærkt personlige udsagn filtreret af et kunstnerisk blik. ‘The Bamboo Grove’ (Khin Khin Hsu, 19 min.) følger en landsbylæge i aktion – i skyggen af en bambuslund, hvor troen og videnskaben ramler stille sammen. Vi slutter af med ’Unbound, Unlimited’ (Maung Tin Win Hlaing, 8  min.), hvor nogle af landets mentalt handicappede bliver bedt om at forklare begreber som ’frihed’ og ’undertrykkelse’. Se disse og andre finurlige refleksioner over frihedens former og livet i Myanmar i det 21. århundrede.

____________________________________________________________________

 

søn 28. OKT. 19:30 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

AFSLUTNINGSDEBAT: HINSIDES MYANMAR ANNO 2012

Kortfilm og debat med bl.a. udviklingsminister Christian Friis Bach / 90 min.

Revolutioner er in. Dramatiske i Mellemøsten, mere stille i Myanmar. Oprør fra bunden, import-demokrati fra vesten eller top-down-‘frihed’ fra generaler – hvad betyder disse forskelle? Udviklingsminister Christian Friis Bach, der har besøgt Myanmar i flere omgange, diskuterer med andre indbudte gæster, hvad den nyvundne frihed i Myanmar kan bruges til – inde i landet og ud over dets grænser.

Som oplæg viser vi et par kortfilm fra Myanmar med temaet ‘frihed’: Animationsfilmen ’Freedom’ (Ko Z, 3 min.), der med enkle effekter viser, hvordan friheden ikke kan slås ihjel med vold – det multiplicerer i stedet modstanden. ’Freedom’ (Yazar Ko Ko, 4 min), der viser de tomme sider i den bog, der beskriver Myanmars fremtid. Vi slutter af med endnu en lille film betitlet ’Freedom’ (4 min.) af en Myanmars mest elskede skuespillere og aktivister, Kyaw Thu, om den krig, der endnu ikke er slut i landet – og den fred, der nu måske er blevet mulig.

 

 

 

 

En tanke om “Drømmen om et frit Myanmar”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.