Drømmen om et frit Myanmar

Dansk PEN er medarrangører af et omfattende arrangement, der stiller skarpt på de uventede demokratiske reformer i Myanmar.  Her følger det komplette program: 

 

Frihedsfilm fra Myanmar
FILM, GÆSTER OG DEBAT 27.-28. OKTOBER

’Frihedsfilm fra Myanmar’ bringer over to dage historier, glimt og sort humor fra et land, hvor frygt og tavshed har hersket, men hvor man i år for første gang i 50 år har kunnet vise film, der ikke var censureret. Myanmar – af mange bedre kendt som Burma – er en gylden udpost, hvor rammer og regler i disse måneder ændres, på hvad der føles som et øjeblik.

I grænselandet mellem undertrykkelse og frihed bliver tavse historier til modige fortællinger. Poetiske, modige, bevægende, eftertænksomme, sjove og politiske film om frihed flyder fra filmlærredet og levendegør en virkelighed (både fortidig og nutidig), som længe har været bekendt, men begravet.

Men hvor langt kan de gå, kunstnerne? Er drømmen om et frit Myanmar et fatamorgana, en kliché – eller virkelighed?

Mød filmmagere, kunstnere, aktivister og standup-komikere fra Myanmar. Hør vidnesbyrd fra dem, der har betalt med deres frihed, og dem, hvis kreativitet på forunderlig vis har overvundet censur og frihedsberøvelse. Se nyere dokumentar- og kortfilm fra et hjørne af verden, hvor filmmediet har fået kolossal betydning. Få et kig bag kulissen til Myanmars første frie film filmevent – rykket til København.

Kom til debat med bl.a. Mogens Lykketoft, udviklingsminister Christian Friis Bach og Myanmars ledende politiske komiker, Zarganar.

Der afholdes reception i Cinematekets Asta Bar lørdag den 27. oktober kl. 15.30-17.00.

’Frihedsfilm fra Myanmar’ er arrangeret i tæt samarbejde med International Media Support (IMS), Freemuse, CPH:DOX og Dansk PEN. Tak til især Mille Rode, Helle Wahlberg, Esben Harboe og Mette Holm.

Susanne Kempel, journalist og antropolog.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket.

 

____________________________________________________________________

 

lør 27. OKT. 14:00 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

ÅBNINGSDEBAT: FRA FRYGT TIL FRIHED

Debat med Mogens Lykketoft, Law Eh Soe og Zarganar. Moderator: Mette Holm / Varighed: 90 min.

Mød Myanmars modige munke, frihedshelte, foto- og filmmagere til åbningsarrangement med film, performancekunst og debat.

Demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi byder velkommen i en særlig videohilsen fra Yangon, mens Myanmars munke udfordrer magthaverne i Sai Kyaw Khaings kortfilm ’Click in Fear’ (14 min.). Filmen handler om munkeoprøret i 2007 og er oplevet gennem kameralinsen af en lokal fotograf, hvis fotografier endte på alverdens avisforsider – hvorfor han selv måtte flygte. Filmen er blevet tilladt i Myanmar, og den har begejstret publikum i de gader, der havde udgjort slagmarken. Fotografen i centrum af historien, Law Eh Soe, vil selv være til stede.

Derefter vil Htein Lin, en af Myanmars mest progressive performance-kunstnere, med enkle greb og munkeklæder vende op og ned på det hellige og det revolutionære i en kort performance.

Og så er der debat om den aktuelle reform i Myanmar. Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, som kender Myanmar indgående og netop nedkommer med en bog om landet (skrevet sammen med Mette Holm), trækker de store linjer, og nogle af Myanmars ledende komikere, filmmagere, fotografer og kunstnere fortæller om den på en gang lange og samtidig uhyre korte vej fra frygt til frihed (eller ej) – og til film – i Myanmar anno 2012.

Efter debatten er der reception i Cinematekets Asta Bar.

 

 

____________________________________________________________________

 

lør 27. OKT. 15:30 (FRI ENTRÈ)

RECEPTION I CINEMATEKETS ASTA BAR

Forfriskninger og velkomsttale /samlet varighed  75 min.                         

 

Vi byder på et glas vin og velkomsttale, og under receptionen kan man nyde eksempler på fængselskunstneren Htein Lins farvemættede værker – og møde de besøgende fra Myanmar.

lør 27. OKT. 16:45 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

FÆNGSELSKUNST – KUNSTEN AT OVERLEVE

Performance og foredrag ved Htein Lin og musikoptræden ved Win Maw / 60 min.

Fangedragt-saronger som lærred, en ødelagt lighter og kviste som pensler. Sådan har kunstneren Htein Lin skabt flere hundrede malerier under flugt i Myanmars jungle og som politisk fange i et af Myanmars mest frygtede fængsler. Her var kunst ikke bare til oplevelse, men blev til overlevelse – for ham, de indsatte og fangevogterne. Fangerne donerede deres få klæder i kunstens tjeneste, mens fangevogterne hjalp med at smugle kunstværkerne ud til omverdenen. Som tidligere ledende politisk aktivist, skuespiller, komiker og altså nu også kunstner forlod Htein Lin for få år siden fængslet – udmarvet, men samtidig med en samling værker, der rykker ind i sjælen. Hør Htein Lin fortælle en usentimental historie om kunsten at overleve. Se og hør hans farverige historie om studenteroprør, jungle-tortur, fængsel, film, kærlighed, livet i friheden – og allermest om kunsten at overleve.

Som supplement til foredraget er vi stolte af at kunne byde på en optræden af den politiske sanger, smusiker og VJ Win Maw.

 

____________________________________________________________________

 

lør 27. OKT. 18:45 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

 

CENSUR OG YTRINGSFRIHED I MYANMAR

Kortfilm og debat med bl.a. Zarganar, Wyne, og IMS’ Esben Harboe. Moderator: Mette Holm / varighed i alt 120 min.

 

Mød Zarganar og Wyne – to stærke personligheder fra Myanmars brandfarlige krydsfelt mellem kunst, politik – og humor!

Den prisbelønnede kortfilm ’Ban That Scene’ (35 min.) instrueret af Wyne skildrer en virkelig kamp mod censuren. Den hudfletter præcist de censurdommere, der har siddet tungt på magten, medierne, kunsten og filmene i Myanmar indtil for ganske nylig. Filmen vakte stor opmærksomhed, da den i år for første gang blev vist offentligt i hovedstaden Yangon. Skønt filmen er satirisk forstærket og uden navngivne bureaukrater, kunne mange af den statslige censurkomites medlemmer genkende sig selv. Manden bag filmen, Wyne, er en anerkendt filminstruktør, der indtil denne film har holdt sig til romantiske fortællinger – når man har set filmen, forstår man hvorfor!

Se, hvordan filmfolk i Myanmar gennem årtier har fået politiske budskaber sneget sig ind i tilsyneladende apolitiske film. Det sker eksempelvis ved at replikken ’Kvinden skal slippes fri’ (hvormed der selvfølgelig menes Aung San Suu Kyi) flettes ind i filmene med henvisning til noget helt andet. Vi viser bl.a. den hverdagspoetiske og symbolladede ’Rope’ (Minn Thaik, 6 min.), der er spækket med skjulte budskaber og stille sydende kritik.

Vi viser også et klip fra den internationale dokumentarfilm ’This Prison Where I Live’, hvor en af Tysklands mest populære stand-up’ere, Michael Mittermeier, drager til Myanmar for at finde Zarganar – landets ledende filmmager, komiker og politisk aktivist. Zarganar har udfordret censuren over årtier og betalt med sin personlige frihed.

Mellem filmene diskuterer Zarganar, Wyne og Esben Harboe, der er leder af International Media Supports indsats i Myanmar, relationen mellem kunstnere, censur og befolkning. Hvor skarpsindig har censuren reelt været? Hvad var forbudt før, og hvad er det fortsat? Har knægtelsen af kunstnerisk kreativitet i Myanmar på nogle områder givet kunsten ekstra styrke? Hvad handler kampen i Myanmar nu om? Og hvordan forvalter man i et land under forandring den nyvundne ret til at sige og skrive, hvad man vil?

Moderator: Mette Holm. Arrangør: Dansk PEN.

____________________________________________________________________

 

søn 28. OKT. 14:15 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

Nargis – WHEN Time Stopped Breathing

The Maw Naing, Pe Maung Same, 2010 / 120 min. inkl. introduktion

En intim, poetisk og adskillige gange prisbelønnet dokumentarfilm om, hvad der sker, når en katastrofe ændrer og ødelægger alt på en nat. I maj 2008 hærgede en cyklon Ayeyarwaddy-deltaet i Myanmar. Mere end 140.000 blev dræbt på få dage. To lokale filmfolk trodsede alle henstillinger og drog ud for at dokumentere ødelæggelserne. I den totale destruktion møder de mennesker, der har mistet alt – og filmer scener, der rører dem dybt ind i sjælen. Livet går videre i den mest skrøbelige kulisse, og alligevel føles det, som om tiden står stille.

Filmen blev optaget på et tidspunkt, hvor Myanmars daværende militærjunta begrænsede adgang til det ramte område – og slet ikke ønskede filmfolk på stedet. Optagelserne foregik derfor under truslen om anholdelse og i al hemmelighed, ligesom filmen har levet et hemmeligt liv i Myanmar. Først nu står filmfolkene frem med eget navn – og først i september er filmen blevet vist offentligt i deres hjemland. Et par af folkene bag filmen er til stede under fremvisningen og besvarer efterfølgende spørgsmål fra publikum.

 

____________________________________________________________________

 

søn 28. OKT. 16:45 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

STEMMER FRA MYANMAR

Diverse instruktører / varighed i alt 90 min.

En samling menneskelige historier, der har været gemt indtil for ganske nylig. ‘Unreported Story’ (Lay Thida, 9 min.) er et portræt af en ung landsbykvinde, der har måttet sælge sit barn, og som hudløst fortæller om de forældre, der gør livet tungt og pinefuldt. ‘Fallow’ (Nanda Maw Lin, 12 min.) er en smukt filmet odyssé gennem et døgn i Yangon, mens ’Freedom’ (Thar Kyaw, 8 min.) fortæller Myanmar-borgernes historie elegant i spurve-perspektiv. ‘The Caged Savior’ (Wunna Kyaw, 8 min.) og ‘How Can I Run Free From Myself’ (Moses Marks, 3 min.) er begge stærkt personlige udsagn filtreret af et kunstnerisk blik. ‘The Bamboo Grove’ (Khin Khin Hsu, 19 min.) følger en landsbylæge i aktion – i skyggen af en bambuslund, hvor troen og videnskaben ramler stille sammen. Vi slutter af med ’Unbound, Unlimited’ (Maung Tin Win Hlaing, 8  min.), hvor nogle af landets mentalt handicappede bliver bedt om at forklare begreber som ’frihed’ og ’undertrykkelse’. Se disse og andre finurlige refleksioner over frihedens former og livet i Myanmar i det 21. århundrede.

____________________________________________________________________

 

søn 28. OKT. 19:30 (ENTRÈ 65 kr. / medlemmer 40 kr)

AFSLUTNINGSDEBAT: HINSIDES MYANMAR ANNO 2012

Kortfilm og debat med bl.a. udviklingsminister Christian Friis Bach / 90 min.

Revolutioner er in. Dramatiske i Mellemøsten, mere stille i Myanmar. Oprør fra bunden, import-demokrati fra vesten eller top-down-‘frihed’ fra generaler – hvad betyder disse forskelle? Udviklingsminister Christian Friis Bach, der har besøgt Myanmar i flere omgange, diskuterer med andre indbudte gæster, hvad den nyvundne frihed i Myanmar kan bruges til – inde i landet og ud over dets grænser.

Som oplæg viser vi et par kortfilm fra Myanmar med temaet ‘frihed’: Animationsfilmen ’Freedom’ (Ko Z, 3 min.), der med enkle effekter viser, hvordan friheden ikke kan slås ihjel med vold – det multiplicerer i stedet modstanden. ’Freedom’ (Yazar Ko Ko, 4 min), der viser de tomme sider i den bog, der beskriver Myanmars fremtid. Vi slutter af med endnu en lille film betitlet ’Freedom’ (4 min.) af en Myanmars mest elskede skuespillere og aktivister, Kyaw Thu, om den krig, der endnu ikke er slut i landet – og den fred, der nu måske er blevet mulig.

 

 

 

 

193 tanker om “Drømmen om et frit Myanmar”

 1. Pingback: สล็อต
 2. Heya i’m for the first time here. I came across this board
  and I in finding It truly useful & it helped me out a lot.

  I am hoping to present something again and help others such
  as you helped me.

 3. One other important aspect is that if you are an older person, travel insurance intended for pensioners is something you need to really take into consideration. The mature you are, greater at risk you’re for having something terrible happen to you while overseas. If you are never covered by some comprehensive insurance, you could have many serious challenges. Thanks for sharing your good tips on this web site.

 4. I discovered your weblog website on google and test just a few of your early posts. Proceed to keep up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of ahead to studying extra from you in a while!?

 5. I?m impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a weblog that?s each educative and entertaining, and let me tell you, you have got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the issue is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very joyful that I stumbled across this in my search for one thing regarding this.

 6. Exceptional post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

 7. Thanks for your post. One other thing is the fact that individual states have their own personal laws of which affect householders, which makes it very, very hard for the the nation’s lawmakers to come up with the latest set of guidelines concerning foreclosures on property owners. The problem is that each state possesses own laws and regulations which may interact in a negative manner in regards to foreclosure insurance policies.

 8. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 9. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you turn out to be experience, would you mind updating your weblog with extra particulars? It is highly helpful for me. Large thumb up for this weblog publish!

 10. I have really learned newer and more effective things as a result of your site. One other thing I’d like to say is that often newer personal computer os’s are likely to allow a lot more memory to use, but they as well demand more memory simply to work. If a person’s computer can’t handle more memory along with the newest software requires that memory increase, it can be the time to buy a new Laptop. Thanks

 11. I do believe all of the concepts you have presented on your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 12. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 13. To read actual scoop, dog these tips:

  Look in behalf of credible sources: http://arendaizrail.com/robin/what-news-does-balthasar-bring-romeo_1.html. It’s important to safeguard that the report origin you are reading is worthy and unbiased. Some examples of virtuous sources categorize BBC, Reuters, and The Modish York Times. Read multiple sources to stimulate a well-rounded sentiment of a precisely news event. This can help you carp a more ended display and keep bias. Be in the know of the angle the article is coming from, as flush with respectable telecast sources can be dressed bias. Fact-check the information with another origin if a scandal article seems too lurid or unbelievable. Always make persuaded you are reading a known article, as expos‚ can change quickly.

  By means of following these tips, you can evolve into a more au fait news reader and more wisely understand the everybody here you.

 14. Бурение скважин сверху водичку – этто эпидпроцесс создания отверстий в течение почве для извлечения находящийся под землей вод. Настоящие скважины утилизируются чтобы водопитьевой воды, сплав растений, индустриальных нужд а также остальных целей. Процесс бурения скважин охватывает в течение себя использование специального оснащения, такого яко буровые направления, которые проникают в течение грунт также основывают отверстия: https://anotepad.com/notes/ckik8ejg. Настоящие скважины обычно имеют глубину через пары 10-ов до нескольких сотен метров.
  После творения скважины, специалисты объезжают стресс-тестирование, чтоб предназначить ее производительность а также штрих воды. Затем щель снабжается насосом (а) также прочими системами, чтобы гарантировать постоянный подступ к воде. Эмпайр скважин на воду является принципиальным движением, яже обеспечивает впуск. ant. выход для прямою водопитьевой восе и еще утилизируется в течение различных секторах экономики промышленности. Что ни говорите, этот эпидпроцесс может любить негативное воздействие сверху окружающую окружение, поэтому что поделаешь выдерживать сообразные философия а также регуляции.

 15. Эмпайр скважин на воду – это эпидпроцесс сотворения отверстий в течение земле чтобы извлечения подземных вод, тот или иной могут употребляться чтобы различных мишеней, начиная питьевую воду, увлажнение растений, промышленные бедствования да другие: http://budtrader.com/arcade/members/cracknoise9/activity/3857113/. Чтобы бурения скважин утилизируют специализированное оборудование, такое как буровые установки, какие проникают на землю а также создают отверстия глубиной от пары 10-ов до пары сторублевок метров.
  Через некоторое время сотворения скважины протягивается стресс-тестирование, чтоб разведать ее эффективность а также качество воды. Через некоторое время скважина оборудуется насосом также другими доктринами, чтобы обеспечить постоянный доступ для воде. Хотя бурение скважин сверху водичку представляет необходимую цена в течение обеспечении доступа ко истой водопитьевой здесь и еще используется на разных отраслях промышленности, текущий эпидпроцесс что ль оказывать отрицательное воздействие сверху находящуюся вокруг среду. То-то что поделаешь наблюдать соответственные философия и регуляции.

 16. Can I simply say what a aid to search out someone who really knows what theyre speaking about on the internet. You positively know find out how to deliver a problem to gentle and make it important. More individuals must learn this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre no more widespread because you definitely have the gift.

 17. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 18. Europe is a continent with a on easy street annals and diverse culture. Effervescence in Europe varies greatly depending on the state and region, but there are some commonalities that can be observed.
  Unified of the defining features of memoirs in Europe is the husky force on work-life balance. Profuse European countries be undergoing laws mandating a sure amount of vacation all together looking for workers, and some procure yet experimented with shorter workweeks. This allows seeking more circumstance forth with one’s nearest and pursuing hobbies and interests.
  https://jufs.co.uk/wp-content/pgs/anna-berezina-s-arrival-in-italy-to-meet-with.html
  Europe is also known object of its wealth cultural legacy, with numberless cities boasting centuries-old architecture, aptitude, and literature. Museums, galleries, and historical sites are bountiful, and visitors can absorb themselves in the narrative and background of the continent.
  In increment to cultural attractions, Europe is retreat to a afield multiplicity of authentic beauty. From the expressive fjords of Norway to the sunny beaches of the Mediterranean, there is no deficiency of numbing landscapes to explore.
  Of route, soul in Europe is not without its challenges. Multifarious countries are grappling with issues such as takings inequality, immigration, and bureaucratic instability. However, the people of Europe are resilient and get a long account of overcoming adversity.
  Blanket, life in Europe is flush and varied, with something to present oneself in compensation everyone. Whether you’re interested in information, erudition, temperament, or only enjoying a appropriate work-life steadiness, Europe is a horrendous lodgings to entitle home.

 19. Can I simply say what a reduction to seek out somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know how one can convey a problem to light and make it important. More individuals have to learn this and understand this facet of the story. I cant consider youre no more standard because you definitely have the gift.

 20. Positively! Finding news portals in the UK can be crushing, but there are numerous resources accessible to cure you espy the unmatched the same as you. As I mentioned in advance, conducting an online search with a view https://thewheelmedics.co.uk/wp-content/pgs/how-old-is-linsey-davis-abc-news.html “UK news websites” or “British news portals” is a great starting point. Not but purposefulness this grant you a thorough list of report websites, but it intention also provide you with a improved savvy comprehension or of the common hearsay landscape in the UK.
  Aeons ago you be enduring a list of potential news portals, it’s powerful to value each anyone to choose which upper-class suits your preferences. As an benchmark, BBC Intelligence is known in place of its intention reporting of news stories, while The Keeper is known pro its in-depth opinion of political and popular issues. The Independent is known championing its investigative journalism, while The Times is known in the interest of its affair and wealth coverage. By understanding these differences, you can pick out the information portal that caters to your interests and provides you with the rumour you hope for to read.
  Additionally, it’s worth considering neighbourhood despatch portals because explicit regions within the UK. These portals provide coverage of events and scoop stories that are applicable to the область, which can be especially accommodating if you’re looking to safeguard up with events in your local community. In search instance, provincial news portals in London number the Evening Paradigm and the Londonist, while Manchester Evening Talk and Liverpool Echo are in demand in the North West.
  Inclusive, there are many news portals at one’s fingertips in the UK, and it’s important to do your digging to see the one that suits your needs. By evaluating the different low-down portals based on their coverage, luxury, and editorial standpoint, you can decide the individual that provides you with the most related and captivating news stories. Decorous success rate with your search, and I ambition this information helps you come up with the perfect news portal since you!

 21. Thanks for your posting. One other thing is when you are promoting your property yourself, one of the challenges you need to be mindful of upfront is just how to deal with house inspection accounts. As a FSBO supplier, the key concerning successfully transferring your property and saving money on real estate agent income is information. The more you are aware of, the better your property sales effort is going to be. One area exactly where this is particularly important is inspection reports.

 22. Hello there, simply become aware of your blog thru Google, and found that it’s really informative. I am gonna be careful for brussels. I will be grateful if you proceed this in future. Lots of folks will be benefited from your writing. Cheers!

 23. I have seen many useful elements on your web-site about pc’s. However, I’ve the judgment that laptop computers are still not quite powerful sufficiently to be a good option if you frequently do projects that require many power, for instance video enhancing. But for world-wide-web surfing, word processing, and most other prevalent computer work they are okay, provided you never mind the tiny screen size. Thank you sharing your opinions.

 24. I have seen that smart real estate agents all over the place are starting to warm up to FSBO ***********. They are recognizing that it’s not just placing a sign in the front yard. It’s really pertaining to building relationships with these suppliers who at some time will become purchasers. So, whenever you give your time and effort to helping these suppliers go it alone : the “Law of Reciprocity” kicks in. Good blog post.

 25. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 26. One other important area is that if you are an older person, travel insurance for pensioners is something that is important to really take into account. The more mature you are, the harder at risk you might be for having something poor happen to you while in another country. If you are certainly not covered by a number of comprehensive insurance cover, you could have a few serious issues. Thanks for revealing your guidelines on this blog.

 27. We’re a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your site provided us with valuable info to work on.
  You’ve performed an impressive activity and our whole community can be grateful to
  you.

 28. I have noticed that over the course of making a relationship with real estate owners, you’ll be able to get them to understand that, in every real estate exchange, a commission rate is paid. Eventually, FSBO sellers tend not to “save” the commission. Rather, they fight to earn the commission simply by doing a great agent’s occupation. In this, they devote their money along with time to conduct, as best they are able to, the duties of an adviser. Those assignments include exposing the home through marketing, showing the home to prospective buyers, developing a sense of buyer emergency in order to trigger an offer, scheduling home inspections, dealing with qualification assessments with the loan company, supervising fixes, and assisting the closing of the deal.

 29. hi!,I really like your writing so much! share we keep in touch more about your post on AOL? I require a specialist in this space to unravel my problem. May be that is you! Taking a look forward to look you.

 30. Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 31. Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 32. Your blog is a true gem in the vast expanse of the online world. Your consistent delivery of high-quality content is truly commendable. Thank you for consistently going above and beyond in providing valuable insights. Keep up the fantastic work!

 33. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations? Thanks a lot!

 34. Something more important is that when you are evaluating a good internet electronics retail outlet, look for online shops that are continually updated, preserving up-to-date with the latest products, the most beneficial deals, and also helpful information on products. This will ensure that you are doing business with a shop which stays over the competition and provide you things to make intelligent, well-informed electronics buys. Thanks for the significant tips I have learned from your blog.

 35. Hello there, I found your web site by way of Google even as searching for a related subject, your site got here up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 36. I have mastered some new things from your website about computer systems. Another thing I have always believed is that computer systems have become a product that each household must have for many reasons. They provide convenient ways to organize the home, pay bills, shop, study, listen to music and even watch tv programs. An innovative strategy to complete these tasks is with a notebook. These personal computers are mobile ones, small, robust and portable.

 37. I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

 38. What?s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid different customers like its aided me. Great job.

 39. Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

 40. I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

 41. I couldn’t agree more with the insightful points you’ve articulated in this article. Your profound knowledge on the subject is evident, and your unique perspective adds an invaluable dimension to the discourse. This is a must-read for anyone interested in this topic.

 42. Thanks for another informative web site. Where else could I get that type of information written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 43. Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

 44. I found your weblog site on google and verify a number of of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to reading extra from you in a while!…

 45. Thanks for the unique tips shared on this blog. I have realized that many insurance providers offer buyers generous savings if they choose to insure a couple of cars together. A significant volume of households currently have several vehicles these days, especially those with older teenage youngsters still residing at home, plus the savings in policies can soon increase. So it is a good idea to look for a good deal.

 46. I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

 47. In a world where trustworthy information is more important than ever, your commitment to research and providing reliable content is truly commendable. Your dedication to accuracy and transparency is evident in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online world.

 48. I just wanted to express how much I’ve learned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s evident that you’re dedicated to providing valuable content.

 49. Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

 50. Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

 51. I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

 52. I just wanted to express how much I’ve learned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s evident that you’re dedicated to providing valuable content.

 53. Your blog is a true gem in the vast expanse of the online world. Your consistent delivery of high-quality content is truly commendable. Thank you for consistently going above and beyond in providing valuable insights. Keep up the fantastic work!

 54. I couldn’t agree more with the insightful points you’ve articulated in this article. Your profound knowledge on the subject is evident, and your unique perspective adds an invaluable dimension to the discourse. This is a must-read for anyone interested in this topic.

 55. Great items from you, man. I’ve take into account your stuff prior to and you are just extremely excellent. I really like what you have bought here, really like what you’re stating and the best way wherein you say it. You are making it enjoyable and you continue to care for to stay it smart. I can not wait to learn far more from you. That is really a terrific site.

 56. I’m truly impressed by the way you effortlessly distill intricate concepts into easily digestible information. Your writing style not only imparts knowledge but also engages the reader, making the learning experience both enjoyable and memorable. Your passion for sharing your expertise is unmistakable, and for that, I am deeply grateful.

 57. Your blog is a true gem in the vast online world. Your consistent delivery of high-quality content is admirable. Thank you for always going above and beyond in providing valuable insights. Keep up the fantastic work!

 58. Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

 59. Hey very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also?I am happy to find a lot of useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.