Fælles nordisk PEN-protest mod fængsling af iransk digter

Foto: Steven Quigley

De nordiske PEN-centre har sendt en fælles protest til Irans præsident.

Fire nordiske PEN-centre har den 2. november i et fælles brev til Irans præsident Hassan Rouhani, protesteret over fængslingen af den kendete iranske digter og menneskerettighedsjurist Sedigheh Vasmaghi i Teherans lufthavn den 14. oktober. Hun opholder sig nu i det berygtede Evin fængsel i Teheran.

-Som fribyforfatter repræsenterer Sedigheh Vasmaghi en udsat gruppe, der allerede har betalt en meget høj pris for sit menneskerettighedsarbejde, siger Elisabeth Åsbrink, der er formand for Svensk PEN.

Det er PEN-centrene i Sverige, Danmark, Norge og Finland, der samme står bag det usædvanlige initaitiv. I brevet til Irans præsident kræver formændene for de fire PEN-centre: Elisabeth Åsbrink, Per Øhrgaard, William Nygaard og Sirpa Kähkönen, at Sedigheh Vasmaghi straks løslades, at hendes krav på juridisk hjælp og kontakt med familien imødekommes samt at hun får den medicinske hjælp hun har brug for, som følge af et stærkt nedsat syn.

-Norsk PEN deler Svensk PENs bekymring over Vasmaghis situation og helbred, siger William Nygaard, formand for Norsk PEN. Sverige, Danmark, Norge og Finland har alle fribyer for forfulgte forfattere og det er vigtigt, at vi står sammen i forsvaret for disse modige stemmer.

Lørdag aften den 14. oktober blev digteren og menneskerettighedsjuristen Sedigheh Vasmaghi anholdt i Teherans lufthavn. Hun blev senere på natten løsladt, men næste dag blev hun hentet ind til forhør. En uge senere, den 22. oktober, blev hun stillet for en dommer og efter blot tolv minutters forhandling besluttede Revolutionsdomstolen at fastsætte en meeget høj kaution, og hun blev derefter ført til Evin fængslet.

Sedigheh Vasmaghi er bosat i Uppsala i Sverige, hvor hun gennen fribyorganisationen ICORN har været fribygæst som følge af trusler og forfølgelse i hjemlandet, Iran. Efter to år som fribygæst blev hun ansat som forsker ved universitetet i Uppsala.

Igennem sit arbejde har hun kæmpet utrætteligt for kvinders rettigheder. Som decent ved det teologiske institut på Tehereans Universitet i 1990’erne var hun en af de få kvinder, der underviste i islamisk lov. Vasmaghi er i dag en anerkendt forfatter og har udgivet flere digtsamlinger sideløbende med sine akademiske og politiske tekster. I 2014 udkom digtsamlingen Smeltet smerte på svensk. Hendes forfatterskab er præget af et stærkt socialt og politisk engagement, der blandt andet kommer til udtryk i hendes skarpe kritik af dødsstraf, stening og islamisk lov.

Læs de nordiske PEN-centres brev til præsident Hassan Rouhani her:Vasmaghi Brev President Rouhani

3 tanker om “Fælles nordisk PEN-protest mod fængsling af iransk digter”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.