Dansk PEN

PEN er en verdensomspændende organisation af skribenter, der kæmper for det frie ord.

Dansk PEN er en afdeling af International PEN, og medlemsskaren består af skribenter og formidlere af det skrevne ord: forfattere, journalister, oversættere, redaktører og udgivere.

International PEN blev stiftet i London i 1921. Initiativtageren, Cathrine Amy Dawson-Scott, beskrev organisationen som “en ordenes republik, der skulle samle nationerne”. PEN er jævnaldrende med Folkeforbundet (forløberen for FN), og der er klare fællestræk i ånd og målsætning.

PENs mål er at kæmpe for ytringsfriheden, ligegyldigt hvor den udsættes for trusler, at skabe forståelse mellem forfattere og skribenter af enhver nationalitet samt at arbejde for bevarelse af verdens litteratur.

Dansk PEN blev stiftet i 30’erne og samarbejder med Internationalt Pen på alle områder af fælles interesse – og på egen hånd, når det drejer sig om rent danske problemstillinger.

Navnet PEN er en forkortelse for ordene Poets, playwrights, essayists, editors & novelists – som der står i International PEN´s Charter. Det er desuden betegnelsen for forfatterens vigtigste værktøj, pennen.