Hån mod LGBT-folk er hån mod vores ytringsfrihed

Illustration: Jesper Waldersten
Illustration: Jesper Waldersten The Dissident Blog

Så er der nyt fra Svensk PENs dissidentblog, som i dette nummer tager LGBTQ-personers rettigheder og ytringsfrihedsret i lande som Rusland, Iran og Nigeria under luppen, og ser på hvordan den seneste bølge af LGBTQ-fjentlige love, som bliver vedtaget rundt omkring i verden påvirker deres ret til at tale om de trusler og den chikane, de udsættes for.

The Dissident Blog #15 går i tolv tekster i dybden med disse spørgsmål og behandler de lande, hvor situationen for LGBTQ-personer og organisationer i stigende grad tilspidses: Rusland, Iran, Kirgisistan, Grækenland, Nigeria og Zimbabwe. Ni forfattere og skribenter beretter om deres virkelighed. Fem af dem lever i dag på flugt på grund af, at de enten er homo- eller transseksuelle eller har arbejdet med LGBTQ-spørgsmål.

Ola Larsmo indkapsler problematikken i sit forord: “Når man begynder at tale om noget forbudt, synes modstand at følge ens slags cyklus, som ser ens ud, uafhængigt af stoffet som sådan. Hvad enten man taler om slaveri, kvinders rettigheder eller LGBTQ-personers ret til at være en del af samfundet, lader det til, at modstanden følger den samme kurve. Først siger man: Det er ikke vigtigt, det behøver vi ikke grave i. Sidenhen følger latterliggørelsen: Hvordan ville det ikke se ud, hvis man slap slaverne fri? Hvordan skulle det gå, hvis kvinderne fik stemmeret? Det siger jo sig selv, at det ikke kan gå. Så kommer den farligste fase: volden, fængslingerne, truslerne. De kommer ikke først, men først når frihed faktisk begynder at være inden for rækkevidde.”

 

 

Læs blandt andet om:

Jude Dibia | De vi var

 

I januar i år vedtog Nigeria en anti-homo-lov, som gør det kriminelt at være homoseksuel og forbyder LGBTQ-organisationer. Denne lov tvang den nigerianske forfatter Jude Dibia til at forlade landet. Hans værk behandler spørgsmål som seksualitet, kønsroller, race og stigmatiseringen af HIV/AIDS i vore dagen Afrika. I novellen “De vi var” skildrer han en homoseksuel mands hårde hverdag i Nigeria.

Juliet Jacques | En eftermiddag i Bisjkek

Juliet Jacques optrådte på PEN Internationals kongres i Kirgisistan, hvor hun berettede om transpersoners situation i Thatchers England, da Storbritannien havde en censur, “Section 28”, som minder om den nuværende propagangalov i Rusland. Situationen for de kirgisiske aktivister hun mødte, var på en gang den samme og ulig den britiske virkelighed i 1990’erne.

Natalja Afanasijeva | En kunstig frygt

Loven som forbyder diskussion af “utraditionelle  samlevsformer” i Rusland i dag, skyder ikke kun skylden på LGBTQ-grupper. Den tjener også til at usynliggøre reelle problemer og hvordan samfundet rent faktisk ser ud – i et land, hvor flertallet af familier allerede i praksis er “enkønnede”, skriver den russiske journalist Natalja Afanasijeva.

 

Læs hele bloggen her: http://www.dissidentblog.org/en/articles/threats-against-lgbt-people-threat-our-freedom-speech

 

The Dissident Blog
The Dissident Blog