På årsdagen for angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo

Afvigende ytringer skal beskyttes

7 januar, 2016; på årsdagen for det brutale angreb på satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion bekræfter vi, underskriverne, vores engagement i forsvaret af retten til ytringsfrihed, selv når denne ret bliver brugt til at udtrykke synspunkter, som nogle måtte finde stødende eller krænkende.

Angrebet på Charlie Hebdo, som efterlod 11 døde og 12 sårede, var en rædselsvækkende påmindelse om den vold, som journalister, kunstnere og andre kritiske røster udsættes for i en global atmosfære præget af stigende intolerance over for uenighed. Drabene indledte et år, der viste sig at blive særligt udfordrende for ytringsfrihedens fortalere.

Ikke-statslige aktører har stort set ustraffet begået vold mod deres kritikere, heriblandt de brutale mord på fire verdslige bloggere i Bangladesh udført af islamistiske ekstremister, samt drabet på en akademiker, MM Kalburgi, der skrev kritisk mod hinduistisk fundamentalisme i Indien.

Til trods for, at verdens ledere var på gaderne i Paris lige efter drabene på Charlie Hebdos redaktion, i en hidtil uset demonstration af solidaritet med ytringsfriheden, så er kunstnere og forfattere året igennem blevet udsat for intens undertrykkelse fra regeringer. I Malaysia står tegneren Zunar over for en mulig fængselsstraf på 43 år, for påstået ‘oprør’; i Iran afsoner tegneren Atena Fardaghani 12 års fængsel for en politisk tegneserie; og i Saudi-Arabien, er den palæstinensiske digter Ashraf Fayadh dømt til døden for synspunkter, som han gav udtryk for i sin digtning.

Måske kom de mest vidtrækkende trusler mod ytringsfriheden i 2015 fra regeringer, angiveligt motiveret af sikkerhedsproblemer. Efter angrebet på Charlie Hebdo udsendte 11 EU- indenrigsministre, herunder fra Frankrig, Storbritannien og Tyskland, en erklæring, hvori de opfordrede internetudbydere til at identificere og fjerne online-indhold “der har til formål at opildne til had og terror.” I juli vedtog det franske senat en kontroversiel lov, der giver efterretningstjenester nye omfattende beføjelser til at udspionere borgere, som FN Menneskerettighedskomité har kategoriseret som “for vidtgående”.

Denne form for statslig respons fremmer selvcensur. For fuldt ud at kunne udøve retten til ytringsfrihed, må den enkelte være i stand til at kommunikere uden frygt for statens indblanding. Ifølge folkeretten beskytter retten til ytringsfrihed også tale, som nogle kan opleve som chokerende, krænkende eller forstyrrende. Det er vigtigt at huske, at retten til ytringsfrihed også betyder, at dem, der føler sig fornærmet også har ret til at udfordre andre gennem fri debat og åben diskussion, eller gennem fredelig protest.

På årsdagen for angrebene Charlie Hebdo, opfordrer vi, underskriverne, alle regeringer til at:

– Overholde deres internationale forpligtelser til at beskytte retten til ytringsfrihed og information for alle, til at offentliggøre, skrive og tale frit, ikke mindst for journalister, forfattere, kunstnere og menneskerettighedsforkæmpere;

– Fremme et sikkert og gunstigt miljø for dem, der udøver deres ret til ytringsfrihed, og sikre, at journalister, kunstnere og menneskerettighedsforkæmpere kan udføre deres arbejde uden indblanding;

– Bekæmpe straffrihed for trusler og krænkelser rettet mod journalister og andre, der udøver deres ret til ytringsfrihed, samt at sikre uvildige, rettidige og grundige undersøgelser, der bringer både de der udfører handlingerne og hjernerne bag sådanne forbrydelser for retten, og at sikre, at ofrene og deres familier har adgang til hensigtsmæssig retshjælp.

– Ophæve enhver lovgivning, som begrænser retten til legitim ytringsfrihed, især ukonkrete og grænseoverskridende love, der henviser til trusler mod national sikkerhed, oprør, uanstændighed, blasfemi, samt strafferetlige injurielove og anden lovgivning, der bruges til at fængsle, chikanere og lukke munden på kritiske røster, blandt andet på internettet og de sociale medier;

– Sikre, at respekt for menneskerettighederne er i centrum for enhver politik vedrørende kommunikationsovervågning. Love og juridiske standarder for kommunikations-overvågning skal derfor opdateres, styrkes og bringes under lovgivende og retlig kontrol. Enhver indblanding kan kun retfærdiggøres, hvis det er klart defineret ved lov, forfølger et legitimt mål, og er strengt nødvendigt for at det opfylde dette formål. PEN International

International PEN

ActiveWatch – Media Monitoring Agency

Adil Soz – International Foundation for Protection of Freedom of Speech

Africa Freedom of Information Centre

ARTICLE 19

Bahrain Center for Human Rights

Belarusian Association of Journalists

Brazilian Association for Investigative Journalism

Bytes for All

Cambodian Center for Human Rights

Canadian Journalists for Free Expression

Center for Independent Journalism – Romania

Center for Media Freedom and Responsibility

Comité por la Libre Expresión – C-Libre

Committee to Protect Journalists

Dansk PEN

Electronic Frontier Foundation

Engelsk PEN

Finsk PEN

Foundation for Press Freedom – FLIP

Fransk PEN

Freedom Forum

Fundamedios – Andean Foundation for Media Observation and Study

Globe International Center

Independent Journalism Center – Moldova

Index on Censorship

Initiative for Freedom of Expression – Turkey

Institute for the Studies on Free Flow of Information

Instituto de Prensa y Libertad de Expresión – IPLEX

Instituto Prensa y Sociedad de Venezuela

International Federation of Journalists

International Federation of Library Associations and Institutions

International Press Institute

International Publishers Association

Islandsk PEN

Journaliste en danger

Maharat Foundation

MARCH

Media, Entertainment and Arts Alliance

Media Foundation for West Africa

National Union of Somali Journalists

Norsk PEN

Observatorio Latinoamericano para la Libertad de Expresión – OLA

Pacific Islands News Association

Palestinian Center for Development and Media Freedoms – MADA

PEN American Center

PEN Canada

Reporters Without Borders

Russisk PEN

South East European Network for Professionalization of Media

Vigilance pour la Démocratie et l’État Civique

World Association of Community Radio Broadcasters – AMARC

Palæstinensisk PEN

PEN Mali

PEN Kenya

PEN Nigeria

PEN South Africa

PEN Eritrea in Exile

PEN Zambia

PEN Afrikaans

PEN Ethiopia

PEN Lebanon

PEN Quebec

PEN Colombia

PEN Peru

PEN Bolivia

PEN San Miguel

PEN USA

PEN Bosnia

PEN Croatia

PEN Netherlands

PEN Flandern

PEN Trieste

PEN Japan

Portugisisk PEN

Slovensk PEN

Tysk PEN

Tyrkisk PEN

Wales PEN Cymru