Pressemeddelelse: Danske Fribyer er en succes

Dansk PEN: ‘Danske fribyer er en succes’

 

Det er dejligt at kunne uddele ros når den er velfortjent.

Siden 2008 har Danmark haft fribyer for forfulgte forfattere i Aarhus, Frederiksberg og Fanø. Det kunne lade sig gøre, fordi kulturministeriet har givet disse fribyer en økonomisk håndsrækning. Også Odense og København forventes at modtage fribyforfattere i løbet af 2012.

Kulturministeriet har netop meddelt at der er afsat 1 million kroner til fortsættelse af denne ordning. Dansk PEN glæder sig over den fortsatte støtte til ordningen, der har bred opbakning i folketinget.

“Det gik lidt trægt i starten med at få loven om fribyer implementeret, men støtten fra ministeriet og fribyernes store og imponerende indsats for at give ordningen en god start, har gjort Danmark til et foregangsland i støttearbejdet for forfulgte forfattere”, udtaler bestyrelsesmedlem i Dansk PEN, Klaus Slavensky.

PEN samarbejder med både fribyerne og den internationale organisation ICORN, som formidler kontakten mellem de truede forfattere og de danske byer, der ønsker at gøre en konkret indsats for at sikre ytringsfriheden. Der er på nuværende tidspunkt 40 fribyer på verdensplan, og 70 forfattere på venteliste.

”Den danske fribyordning er unik og et forbillede for byer verden over. Dels er man imponerede over den effektive måde de danske fribyer har varetaget integreringen af de sårbare forfattere, dels roser de det høje aktivitetsniveau de danske byer har haft, i forhold til at hjælpe forfatterne med at praktisere deres virke, nemlig at skrive”, forklarer Klaus Slavensky.

Ofte kommer forfatterne til fribyerne med traumer efter mishandling og forfølgelse i deres hjemlande. Dertil kommer, at mange aldrig tidligere har været udenfor deres hjemland, og den mentale og kulturelle omvæltning kan være meget stor.

”Det er en svær situation at tackle, både for forfatteren, men også for værtsbyen og de koordinatorer, der er udpeget til at tage hånd om forfatteren. Det kræver hurtig tilpasning af de rammer og muligheder byen har, og stor forståelse og fleksibilitet fra begge sider. De danske fribyer har indtil videre løftet denne opgave på smukkeste vis”, fortæller Klaus Slavensky.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.