Protest mod mord på og forfølgelse af journalister og forfattere i Mexico

Forfattere og journalister bliver forfulgt og dræbt i Mexico med en hyppighed og intensitet, der gør Mexico til det farligste land at arbejde i som journalist og forfatter – hvis man ser bort fra de lande, hvor der er krig. Onsdag og torsdag besøger Mexicos præsident Enrique Peña Nieto Danmark efter indbydelse fra dronning Margrethe. Som stats- og regeringschef for sit land er det præsidentens ansvar at sikre sine borgeres sikkerhed og sørge for at deres rettigheder bliver respekteret. Det bliver de langtfra.

Forholdene for journalister og forfattere er blevet alvorligt forværret i de godt tre år præsident Peña Nieto har siddet ved magten. Trods løfter om at gøre en ende på volden og overgrebene mod journalister, forfattere og menneskeretsforkæmpere, og befolkningen i almindelighed, er volden og overgrebene taget til. Hver 26. time bliver en journalist i Mexico udsat for overgreb, spændende fra telefontrusler, personlige trusler, indbrud, chikane, overfald, bortførelser, til mord og forsvindinger. Siden 2000 er 107 journalister (hvoraf mindst fire også var forfattere) myrdet og 20 forsvundet.

Overgrebene mod befolkningen i almindelighed tager ligeledes til. Fra 2006 til 2015 blev således 26.798 mennesker forsvundet. Selv om regeringen søger at lægge ansvaret over på narkokartellerne, er både politi og militær ofte medansvarlige eller eneansvarlige for tortur, massakrer, mord og forsvindinger.

Oven i det kommer en næsten total straffrihed. Mere end 90 % af alle overgreb bliver således ikke efterforsket og de ansvarlige retsforfulgt og dømt.

Undertegnede organisationer protesterer derfor på det kraftigste mod overgrebene mod ytringsfriheden, journalister og forfattere og den herskende straffrihed i Mexico og opfordrer indtrængende præsident Enrique Peña Nieto til at tage skridt til at standse forfølgelsen af journalister og forfattere, og gøre en ende på den næsten totale straffrihed i Mexico.

Dansk PEN/ Dansk Journalistforbund/ Dansk Forfatterforening/ Danske Skønlitterære Forfattere

For mere information kontakt Jens Lohmann, 26 79 77 33,  jl.lohmann@gmail.com