Speak up! Film om censur og ytringsfrihed

FILM OM censur og ytringsfrihed

Den 9.-11. december danner København ramme for Artsfex, et globalt netværksmøde om kunstnerisk ytringsfrihed, arrangeret af Freemuse og Dansk PEN. Repræsentanter for over 1.200 internationale organisationer forventes at deltage, og øverst på dagsordenen står diskussioner om, hvor og hvordan kunstens stemmer bliver stækket verden over.

Cinemateket benytter lejligheden til at sætte fokus på en stribe film om organisationer og enkeltpersoner, der har hævet stemmen og sat en ny dagsorden. Fra den russiske journalist Anna Politkovskaya til den sydafrikanske sanger Roger Lucey. Fra Amazon-indianere til burmesiske munke. Deres mål og midler er vidt forskellige. Fælles for dem er, at de har haft en sag og modet til at kæmpe for den.

I samarbejde med Politiken Plus sætter vi desuden fokus på lækage-aktivisme. I oktober annoncerede organisationen WikiLeaks, at pengekassen var ved at være tom, og at man indtil videre ville stoppe sine ellers effektfulde offentliggørelse af hemmeligstemplede dokumenter fra bl.a. sikkerhedstjenester og statslige myndigheder verden over.

 

tirs 06. DEC. 19:00 / Entré 65 kr. / 40 kr.

FILM OG DEBAT: lækage-aktivismeNS FREMTID

FILM: Wikirebels (58 min.) + debat (40 min.)

Hvilken indflydelse har WikiLeaks haft på den måde, lovgivning og diplomati vil fungere i fremtiden? Vi viser dokumentarfilmen ‘WikiRebels’ fra sidste år (58 min., se omtale nedenfor), og efterfølgende er der debat med Politikens udlandsredaktør Michael Jarlner, pro-WikiLeaks-bloggeren Nikolaj Ringsted og medieforskeren Mette Mortensen.  Moderator: Professor Lene Hansen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

 

____________________________________________________________________

 

 

 

tirs 06. DEC. 19:00 (MED DEBAT) + lør 10. DEC. 18:00 (UDEN DEBAT) / Entré 65 kr. / 40 kr.

WikiRebels

Jesper Huor, Bosse Lindquist, 2010 / 58 min.

Inden Julian Assange blev forsidestof som whistleblowernes gudfar, var han en undselig hacker med vigende blik og hestehale. ‘WikiRebels’ fortæller, hvordan hele WikiLeaks-projektet voksede fra en ung australiers tankesæt, blev bestøvet af knowhow fra hacker-organisationen German Chaos Computer Club, rystede regeringer i øst og vest – og dernæst gik delvist i opløsning. Og så byder filmen på debatskabende cases fra Island til Bagdad.

 

____________________________________________________________________

 

 

 

søn 11. DEC. 14:30 + ons 21. DEC. 21:00 / Entré 65 kr. / 40 kr.

A Bitter Taste of Freedom

Marina Goldovskaya, 2011 / 85 min.

Det meste af verden græd, da Anna Politkovskaya – prisbelønnet, frygtløs og evigt kritisk russisk journalist – blev likvideret i sin trappeopgang i Moskva i 2006. Hendes historie er fortalt før, men aldrig så intimt og nuanceret som i denne nye film lavet af en af Ruslands mest betydelige dokumentarister. De to var venner, og filmen er baseret på hele 20 års interview-optagelser, der aldrig tidligere har været vist.

 

____________________________________________________________________

fre 09. DEC. 21:45 / Entré 65 kr. / 40 kr.

Cultures of Resistance

Iara Lee, 2011 / 73 min.

Iara Lee er en brasiliansk-koreansk aktivist og instruktør (‘Synthetic Pleasures’) bosat i New York, og hendes nye film er endnu mere spraglet end hendes egen baggrund. Den er blevet til gennem et årtis rejser på fem kontinenter, hvor hun i bl.a. Iran, Burma, Amazonas, Niger og Libanon har indfanget eksempler på, at kunst og kreativitet kan bruges som våben i kamp for fred og retfærdighed. Ofte ret så bogstaveligt.

 

____________________________________________________________________

lør 10. DEC. 15:00 + ons 14. DEC. 16:30 / Entré 50 kr. / 35 kr.

Stopping the Music

Douglas Mitchell, 2002 / 54 min.

Den apartheid-kritiske folkrocker Roger Lucey blev i 70’ernes Sydafrika forsøgt udraderet af det hemmelige politi gennem hardcore koncert-sabotage og natlige ransagninger. De fleste var nok bukket under, men Lucey holdt ud. Og i 1995 begyndte så hjernen bag chikanen, politiagenten Paul Erasmus, at berette i detaljer om sine beskidte tricks. En slags kulturpolitisk ‘De andres liv’, hvor spion og offer udvikler en gensidig respekt!

 

PRAKTISK INFO:

 

Tid: 6.-21. december.

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55.

Billetbestilling: Tlf. 33 74 34 12 eller www.cinemateket.dk.

Billetter kan bestilles fra 22. november (og muligvis før!).

Pris: 50-65 kr. (35-40 kr. for medlemmer af Cinemateket).

Yderligere oplysninger: Rasmus Brendstrup, rasmusb@dfi.dk, 33 74 34 12

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.