Trusler mod Salman Rushdie i Indien

 

 

Dansk og Engelsk PEN opfordrer den indiske regering til at sørge for den nødvendige beskyttelse af forfatteren Salman Rushdie på Jaipur Literature Festival i det nordlige Indien. Religiøse ekstremister forsøger at true Rushdie til at blive væk fra festivalen 20.-24. Januar.

PEN mener, at det er de indiske myndigheders forpligtelse at sørge for beskyttelse af Salman Rushdie på litteraturfestivalen, hvor hans navn ‘af hensyn til sikkerheden’ er taget ud af programmet.

Men de indiske myndigheder har – i stedet for at forsvare Rushdies ytringsfrihed – opfordret festivalens organisatorer til at stoppe hans deltagelse, formelt af hensyn til den offentlige orden.

Anders Jerichow, formand for Dansk PEN: “Det er grotesk og skræmmende, hvis Indien ikke tør lade en af sin egen litteraturs største forfattere deltage i et indisk bogforum. Indien skylder ikke alene Rushdie, men også sig selv, at Jaipurs litteraturfestival afvikles på frihedens og ikke på voldsmænds præmisser. Det kræver, at Indien sørger for Rushdies og festivalens beskyttelse”.

Gillian Slovo, præsident for Engelsk PEN: “Salman Rushdie er født i Indien og har al ret til at besøge sit fødeland. Den indiske regering har tidligere sagt, at den ikke ville hindre Rushdie i at deltage i festivallen, og den bør leve op til sin forpligtelse I forhold til ytringsfrihed”.

Salil Tripathi, formand for Engelsk PEN’s ‘Writers in Prison Committee’:  “Vi opfordrer den indiske regering til at overholde sine egne love og beskytte den kunstneriske frihed og borgeres ret til at læse, debattere og argumentere fredeligt sådan, at landet kan leve op til Rabindranath Tagores idealer: Et paradis af frihed, hvor sindet er uden frygt, og hovedet holdes højt”.

Salman Rushdie deltog i Jaipurs litteratur-festival i 2007 og er hyppigt på besøg i sit hjemland. I 2010 sagde han under et offentligt foredrag i New Delhi: “Den bedste måde at undgå at blive krænket (ved læsning) er at lukke bogen … Det værste er, at kunstnere er bløde mål – vi har ikke hære til at beskytte os”.

 

Dansk PEN

 

2 tanker om “Trusler mod Salman Rushdie i Indien”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.