Fordi hver en pen og hvert et ord, som kan virke frit, dermed også øger friheden for millioner af andre

Arrangement

 Posted 19. september 2019
 

FNs dag for afskaffelse af vold mod kvinder

25. november 2016, kl. 00:00-00:00
Hele verden

Den 25. november markeres FNs internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder verden over.

Denne dag blev valgt for at mindes de brutale mord på tre kvinder, Mirabal søstrene, der kæmpede mod diktaturet i den Dominikanske Republik. Den 25. november 1960 blev Patria, Minerva og María Teresa Mirabal og deres chauffør stoppet på vejen af medlemmer af diktatoren Rafael Trujillos hemmelige politi, og slået ihjel med køller.2-2
Mirabal søstrene er nu blevet et symbol på de mange kvindelige aktivister, der har lidt en voldsom død. Mange af disse kvinder har været sager, som International PEN har været engageret i før deres død, såsom den russiske journalist Anna Politkovskaja, der blev skudt udenfor sin gadedør i det lejlighedskompleks hvor hun boede. I år markerer vi tiårsdagen for dette drab.
Hvert år myrdes stærke og modige kvinder af kræfter, der tyer til vold for at lukke munden på dem. I år blev den honduranske miljøaktivist Berta Cáceres myrdet i sit hjem efter i flere år at have modtaget trusler på livet. Nogle gange, som i tilfælde af Berta Cáceres og Anna Politkovskaja, ved vi på forhånd, at mordet på dem er forventeligt, og den eneste måde at afværge disse drab er åbenbart, at disse kvinder lukker munden på sig selv.
International PENs komité for kvindelige forfattere føler med alle kvinder har overlevet vold og med familierne til de kvinder, der er døde som følge af vold, uanset hvornår og hvor i verden det er sket.

Vi glemmer ikke disse modige kolleger, og vi ophører heller ikke med at drømme om en verden, hvor kvinder kan tale og skrive sandheden uden frygt.

International PENs Komité for kvindelige forfattere

2022 ] [ 2021 ] [ 2020 ] [ 2019 ] [ 2018 ] [ 2017 ] [ 2016 ] [ 2015 ] [ 2014 ] [ 2013 ] [ 2012 ] [ 2011 ]