Reglen er: ikke nævne kongefamilien

Tradition og frigørelse, forestillinger og fakta om Saudi-Arabien

7. maj kl. 16.30 til 18.00 – Litteraturhuset, Nybrogade 28. Kbh. K

Det konservative saudiarabiske samfund er under forandring. Reformer tager tid, hvis man skal have befolkningen med sig, men kongehuset, eller i hvert fald kronprinsen, har erkendt, at der er behov for udvikling. Så nu må kvinder køre bil, gå til fodboldkamp og i biffen – ikke alene naturligvis, de skal stadigvæk have fået lov, eller være i følgeskab med et mandligt familiemedlem, men alligevel. Så er alt jo godt, eller i hvert fald ved at blive det. Omtrent sådan ønsker regimet at vi opfatter det, samtidig med at religiøse og politiske modstandere i stort tal fængsles og henrettes.

Forfatter Lotte Garbers har boet i Riyadh siden januar 2017. Hendes mand er udstationeret for Novo Nordisk. Hun har brugt tiden på at skrive en roman om den gryende kvindefrigørelse i Saudi Arabien. En dansk kvindelig antropolog kommer i kontakt med en kvinde-løbeklub og gennemlever med dem alt, hvad der også er på spil i Saudi i disse år. Romanens genre er en klassisk kærlighedsroman og er skrevet efter en selvopfundet dogmeregel om, at kun tre af historierne må være fiktion. Alt andet er enten selvoplevet, eller Lotte Garbers kender vedkommende, der har oplevet det. Romanen udkommer senere i år.

Dansk PEN har inviteret Lotte Garbers til en samtale om dette modsætningsfyldte og mærkelige land, om hendes møde med den saudiarabiske virkelighed, og de oplevelser hun har haft som moderne kvinde i et ultrakonservativt, religiøst samfund, hvor modstanden mod de skrappe religiøse begrænsninger og love, og den omfattende politisk undertrykkelse, nok spirer, men endnu ikke er sprunget ud.  

Arrangementet er gratis, men tilmelding anbefales. Send en mail til pen@pen.dk