Egyptisk filmfotograf Shady Hababas er død i fængslet

Den 2. maj døde den 24-årige egyptiske fotograf og filminstruktør Shady Habash i Tora-fængslet i Kairo. Officielt er dødsårsagen angivet som “helbredsmæssige årsager”.

Shady Habash blev arresteret i marts 2018 og anklaget for at være en del af en terrorgruppe, for at sprede falske informationer, for at misbruge internettet, for blasfemi og for foragt for religionen og for at fornærme militæret.

Han blev aldrig dømt.

Baggrund: Shadys ven, musikeren Ramy Essam der i 2011 blev kendt som “stemmen fra Tahrirpladsen”, udgav i marts 2018 en musikvideo med nummeret “Balaha”, der kritiserer Egyptens præsident Al-Sisi. Teksten til sangen er skrevet af en anden af Ramy Essams venner, digteren Galal El-Behairy.  Ramy Essam har været tvunget i eksil siden 2014. Han har tidligere været fribykunstner i Sverige og bor nu i Finland.  Kort efter at musikvideoen til “Balaha” blev lagt ud på YouTube blev både Shady Habash og Galal El-Behairy arresteret i Kairo. Galal El-Bahairy blev senere frikendt, men straks efter anklaget og dømt til tre års fængsel for en digtsamling, der ikke var udkommet. Shady Habash, der alene stod for videoproduktionen og intet har haft med indholdet af sangen at gøre, forblev i fængslet og fik hver 45. dag per automatisk fornyet varetægtfængselingen.

Shadys sidste brev

Fængslet dræber ikke, ensomhed gør. Jeg har brug for din støtte for ikke at dø.

I de sidste to år har jeg forsøgt ved egen kraft at stå imod alt hvad der sker mig, så jeg kan komme ud af fængslet som den samme person, som du altid har kendt, men jeg kan ikke blive ved.

At gøre modstand i fængslet betyder at gøre modstand mod dig selv – at beskytte dig selv og din menneskehed mod virkningen af ​​det, du ser og lever i hver dag. Det betyder at forhindre dig selv i at miste forstanden eller i at langsomt dø, efter at være blevet smidt ind i et rum for to år siden og siden glemt, uden at vide, hvornår eller hvordan du kommer ud.

Så jeg er stadig i fængsel. Hver 45. dag skal jeg forbi en dommer, der giver mig yderligere 45 dages fængsel, uden så meget som at se på mig eller på papirerne i sagen, i hvilken alle andre blev løsladt for 6 måneder siden. Under alle omstændigheder er det næste retsmøde, hvor min sag skal for, tirsdag den 19. november.

Jeg har brug for din støtte, og jeg har brug for dig til at minde dem om, at jeg stadig sidder i fængsel, at de har glemt mig – og at jeg dør langsomt, fordi jeg ved at jeg står alene med alt dette. Jeg er klar over at mange af mine venner, der elsker mig, er bange for at skrive om mig og tænker, at jeg nok alligevel vil blive løsladt uden deres hjælp.

Jeg har brug for dig, og jeg har brug for din støtte mere end nogensinde.

Shady Habash, Tora-fængslet, Kairo. 26. oktober 2019