Ny sikkerhedslov truer Hongkongs ytringsfrihed, advarer de skandinaviske PEN-centre

Udtalelse fra Norsk, Svensk og Dansk PEN

11. juni 2020

Kinas lovgivende forsamling, Den Nationale Folkekongres, godkendte 28. maj planen om at vedtage en sikkerhedslov for Hongkong.

Beslutningen har ført til stærke reaktioner fra mange sider, ikke mindst fra Hongkongs egen befolkning. Også den britiske reaktion har været skarp. Hongkong var en britisk koloni frem til 1997. Kina og Storbritannien blev dengang enige om at Hongkong skulle have status som selvstyrende region i den kinesiske folkerepublik, og at Hongkong kunne beholde sit økonomiske og politiske system i 50 år efter overdragelsen – det vil sige frem til 2047.

Ordningen er blevet kaldt ”Et land – to systemer”.

Med den nye sikkerhedslov bryder de kinesiske myndigheder denne aftale. Det er baggrunden for den uro som har hjemsøgt regionen i de senere år. Indbyggerne blev forsikret om at de kunne beholde deres frihedsrettigheder, men oplever i stedet at Kina i stigende grad griber ind i deres regeringsførelse og gradvist indsnævrer deres ytringsfrihed. Forfattere, kunstnere, journalister og akademikere føler sig nu utrygge. I 2016 blev fem boghandlere bortført af kinesiske sikkerhedsagenter, hvoraf flere fortsat er tilbageholdt eller fængslet og Hongkongs store akademiske miljø bliver mødt af kinesiske krav om at vise ”ansvar” og optræde ”patriotisk”.

Den nye lovgivning skal forhindre ”separatisme”, ”oprør”, ”terrorisme”, ”forræderi” og ”udenlandsk indblanding”. Derudover giver den Kina mulighed for at oprette sine egne sikkerhedsorganer i Hongkong. Ved hjælp af ny teknologi vil ledelsen i Beijing kunne overvåge hver enkelt indbygger i den tidligere kronkoloni.

Norsk PEN, Svensk PEN og Dansk PEN er stærkt bekymrede over udviklingen i Hongkong og konsekvensene af den nye lov. Vi står solidarisk med alle som arbejder for det frie ord i Hongkong.

Foruden Storbritannien har EU og en række andre land, som USA, Canada og Australien, taget klart afstand fra Kinas forsøg på at undergrave Hongkongs selvstyre.

Norsk, Svensk og Dansk PEN opfordrer regeringerne i de respektive lande til i fællesskab at fordømme den nye lovgivning, som har til formål at undergrave Hongkongs selvstyre og indskrænke befolkningens ytringsfrihed.

Kjersti Løken Stavrum, leder af Norsk PEN

Per Øhrgaard, leder af Dansk PEN

Jesper Bengtsson, leder af Svensk PEN