Safety Guide for truede forfattere og kunstnere

Der findes ikke mange vejledninger for, hvad man stiller op når telefonen ringer midt om natten og man bliver truet på livet, eller hvis man bliver passet op på gaden af en, der siger han ved hvor ens familie opholder sig. Der er heller ikke mange håndbøger der giver råd om hvad man gør, hvis ens kunst bliver censureret, hvis ens bøger beslaglægges eller man bliver retsforfulgt og risikerer fængsel.

PEN America har netop udgivet en Safety Guide til kunstnere, forfattere mv., som har brug for råd og hjælp fordi de oplever trusler, forfølgelse, chikane eller censur. Det er naturligvis en udgivelse Dansk PEN hilser velkommen.

Trusler, langtrukne, opslidende retssager, fængsel og sågar mord på kunstnere, forfattere og journalister hører i stigende grad med til dagens uorden i lande som Egypten, Tyrkiet, Kina, Iran, Bangladesh, Mexico og mange andre steder. Fribynetværket ICORN kan bidrage til at bringe nogle af dem i sikkerhed for en tid, men dels er der langt fra nok fribyer i verden til at hjælpe alle, dels er det en stor og svær beslutning at forlade sit land. Langt de fleste vil helst undgå at gå i eksil, og for dem kan en Safety Guide for Artists måske være en hjælp.

Guiden er udgivet på engelsk, spansk og fransk. Vi kan da anbefale, at den også oversættes til fx arabisk, farsi, kinesisk og russisk

ARC_SafetyGuide_EN

ARC_Guia_ES

ARC_Guide_FR