Dag X for Julian Assange

I dagene 20.-21. februar afholder den britiske Højesteret en høring om, hvorvidt Storbritannien skal efterkomme USA’s ønske om udlevering af WikiLeaks-stifter Julian Assange.  Det er formentlig hans sidste chance for at udgå udlevering.

Han risikerer en dom på 175 års fængsel, hvis han udleveres.

Vi er i PEN af den opfattelse, at sagen ikke kun handler om Julian Assanges person, men i særdeleshed om frie og uafhængige journalisters og mediers ret til at viderebringe fortrolige informationer, der har interesse for offentligheden.

Hvis Assange dømmes, vil undersøgende journalister og medier, der graver og viderebringer oplysninger, som regeringer anser for trusler mod statens sikkerhed og andet følsomt stof, principielt også kunne dømmes. Anklagerne mod Assange er med andre ord et alvorligt angreb på pressefriheden.

Læs den appel, som vi sammen med Dansk Journalistforbund, IMS, Norsk PEN og DiEM25 Danmark, har sendt til den britiske premierminister Rishi Sunak og justitsminister Alex Chalk for at få udleveringen af Assange bremset: A call for a rejection of the extradition request from US of Julian Assange_18.02.24