Hviderussisk PEN undskylder bortvisning af delegation

 

Uladzimir Njaklajeju, æresformand for Hviderussisk PEN: ’Modtag mine undskyldninger …’

 

Til generalsekretær i Norsk PEN, Carl Morten Iversen, bestyrelsesmedlem i Norsk PEN, William Nygaard, forlæggeren Trygve Åslund samt bestyrelsesmedlem i Dansk PEN, Niels Ivar Larsen

 

Ærede venner!

Modtag mine undskyldninger for den svinagtige opførsel, som det siddende hviderussiske regime har tilladt sig at udvise imod jer. Efter at have taget imod penge fra jer til jeres visum for straks efter alligevel nægte jer at komme ind i landet, derpå have tilbageholdt jer i lufthavnen uden mad og vand og siden sparket jer ud, som om I var forbrydere, har regimet endnu engang vist hele verden sin brutalitet og mangel på respekt for såvel sine egne borgere som deres gæster – ja, i det hele taget mangel på respekt for menneskerettigheder. Dette er samtidig en demonstration af regimets indstilling til kultur i alle ordets betydninger.

Sammen med mine undskyldninger vil jeg gerne rette en tak for alt det, som I gør for at hjælpe den hviderussiske kultur og litteratur til at stå imod og overleve i denne for os meget vanskelige tid. Vi anerkender jeres solidaritet, jeres støtte – og denne giver os styrke og gør det muligt for os at se på fremtiden med større forhåbninger. Selv i denne stund, hvor det kunne se ud til, at fremtiden ikke har nogen lyspunkter. Historisk er Hviderusland et europæisk land og vil forblive et sådant, uanset hvilke anstrengelser regimet gør sig for forandre landet efter sit eget forgodtbefindende. Jeg tror på, at med jeres hjælp og med støtte fra alle europæere, kommer Hviderusland til at vende tilbage til Europa. Lad mig – endnu engang – undskylde og takke jer!

 

Æresformand i Hviderussisk PEN, tidligere præsidentkandidat

Uladzimir Njaklajeju, Minsk, den 6. december

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.