Asli Erdogan, Tyrkiet

Portræt af Asli Erdogan
Asli Erdogan, tyrkisk forfatter

Asli Erdogan, født 1967, er forfatter og kommentator. Hun har udgivet en række bøger, bl.a. ”Byen med den røde kappe”, som er udkommet i Norge, Sverige – ligesom den er oversat til tysk og engelsk. Romanen er oprindelig skrevet i 1998, og er det mest læste af hendes værker. Asli Erdogan regnes for en meget vigtig forfatter i tyrkisk samtidslitteratur og er også anerkendt i udlandet. Hun er valgt som en af 50 forfattere, der vil tegne det 21. århundredes litteratur i det franske tidsskrift: French Literature Journal Lire. Hun er oprindeligt uddannet fysiker og har arbejdet på CERN.

Den 17. august blev Asli Erdogan arresteret sammen med omkring tyve andre fra avisen Ôzgür Gündem. Den 19. august blev hun fængslet på anklager om støtte til terror og for at underminere den ”nationale enhed”. Hun sidder i Bakirköy Prison, i Istanbul. Kort efter blev hun adopteret som æresmedlem af Dansk PEN.

Dansk PENs brev til Asli Erdogan har været bragt i den tyrkiske avis Cumhuriyet sammen med nyheden om hendes æresmedlemskab af Dansk PEN. At Dansk PENs brev blev bragt på forsiden af avisen siger noget om, hvor vigtigt det er med internationalt pres på Tyrkiet.

Senest har det norske tidsskrift ”Klassekampen” bragt en artikel, Fengsla for fredstekst, om Asli Erdogans situation. Med de anklager, som er rettet mod hende, risikerer hun mindst 10 års fængsel.

Asli Erdogan er æresmedlem af Dansk PEN fra 2016.
Dansk PENs kontaktpersoner: Anne Marie Ejrnæs, Connie Bork og Hanne Marie Svendsen.

Billede af håndskrevet brev