Omkring 80 journalister blandt de anholdte i Rusland

Mange journalister blandt de anholdte under weekendens pro-demokratiske demonstrationer i Rusland

5000 blev arresteret i forbindelse med de omfattende protester over hele Rusland i weekenden, heriblandt omkring 80 journalister. Ikke tidligere i Ruslands historie er så mange blevet anholdt på en gang. Måske mærker præsident Putin rystelserne i undergrunden.

Blandt de anholdte journalister er redaktør af det uafhængige nyhedsmedie Mediazona Sergey Smirnov, Sergey Parkhomenko fra Echo i Moskva, Elena Kostyuchenko fra Novaja Gazeta, Danil Turovsky fra vDud, Anton Feinberg fra RBC, Anton Osherov fra moloko plus, Valeriya Savinova fra MBH Media, Mikhail Zelensky, Iván Kleimenov m.fl.

Elena Kostyuchenko, Novaja Gazeta

”De russiske myndigheder bør straks indstille disse overgreb og respektere pressefriheden og offentlighedens ret til ytrings- og forsamlingsfrihed. Retssagerne mod de mange anholdte journalister er tvivlsomme og ser ud til at være politisk motiverede. De bør derfor afblæses” siger Per Øhrgaard, præsident for Dansk PEN.

Anholdelsen af de mange journalister er et åbenlyst forsøg på at intimidere og lukke munden på Ruslands uafhængige medier og undgå at protesterne breder sig yderligere.

Modstanden mod undertrykkelse og krænkelser af ytringsfriheden er voksende i Rusland og regeringen forsøger tilsyneladende med alle midler at lukke munden på enhver, der opfordrer til forandring.

De russiske myndigheder har i årevis slået hårdt ned på medier og journalister, der har talt og skrevet kritisk om præsident Vladimir Putin og hans regering. I 2006 blev den internationalt anerkendte undersøgende journalist Anna Politkovskaja skudt og dræbt foran sin hoveddøre i Moskva og i 2009 blev journalist Anastasia Baburova, sammen med menneskerettighedsadvokat Stanislav Markelov, myrdet på åben gade ligeledes i Moskva.  Begge arbejdede for avisen Novaja Gazeta. Yderligere to af avisens journalister er siden 2000 blevet myrdet; Igor Dominkov i 2000 og Jurij Shchekochikhin i 2003. Ifølge CPJ og russiske menneskerettighedsorganisationer har der været mere end 500 drab på journalister siden Sovjet Unionens kollaps i 1991. Størstedelen af disse mord er aldrig blevet fuldt ud opklaret.

Weekendens demonstrationer fandt sted over hele Rusland i protest mod anholdelsen af oppositionsleder Aleksej Navalnyj for ti dage siden. Navalnyj blev arresteret i lufthavnen i Moskva umiddelbart efter at være vendt tilbage fra et hospitalsophold i Tyskland, hvor han var indlagt siden august 2020 efter at være blevet forsøgt myrdet med nervegiften Novitjok.