Prominent kinesisk forfatter nægtet udrejse

PEN International er stærkt bekymret over at den kendte kinesiske forfatter Wang Lixiong den 16. december 2015 blev forhindret i at rejse til Japan, angiveligt fordi besøget ville  “skade den nationale sikkerhed”.

Wang Lixiong udgav i 1991 romanen “Yellow Peril” der handler om en apokalyptisk kinesisk borgerkrig. En japansk oversættelse af romanen blev udgivet i november 2015.

Wang er kendt for sine kritiske holdninger til de kinesiske myndigheders behandling af  minoriteterne i landet. Han blev i 1999 arresteret og tilbragte dengang 42 dage i fængsel. Han har gentagende gange været sat i husarrest, senest i juli 2014, sammen med sin tibetanske kone, forfatteren Tsering Woeser, i forbindelse med den amerikanske udenrigsminister John Kerrys besøg i Kina.

PEN International opfordrer de kinesiske myndigheder til at ophæve udrejseforbuddet, da det er en krænkelse af retten til fri bevægelighed og retten til ytringsfrihed, hhv. artikel 12 og 19 i den internationale erklæring om civile og politiske rettigheder, som også Kina har tilsluttet sig.