Fordi hver en pen og hvert et ord, som kan virke frit, dermed også øger friheden for millioner af andre
jan 042016
 

PEN International er stærkt bekymret over at den kendte kinesiske forfatter Wang Lixiong den 16. december 2015 blev forhindret i at rejse til Japan, angiveligt fordi besøget ville  "skade den nationale sikkerhed".

Wang Lixiong udgav i 1991 romanen "Yellow Peril" der handler om en apokalyptisk kinesisk borgerkrig. En japansk oversættelse af romanen blev udgivet i november 2015.

Wang er kendt for sine kritiske holdninger til de kinesiske myndigheders behandling af  minoriteterne i landet. Han blev i 1999 arresteret og tilbragte dengang 42 dage i fængsel. Han har gentagende gange været sat i husarrest, senest i juli 2014, sammen med sin tibetanske kone, forfatteren Tsering Woeser, i forbindelse med den amerikanske udenrigsminister John Kerrys besøg i Kina.

PEN International opfordrer de kinesiske myndigheder til at ophæve udrejseforbuddet, da det er en krænkelse af retten til fri bevægelighed og retten til ytringsfrihed, hhv. artikel 12 og 19 i den internationale erklæring om civile og politiske rettigheder, som også Kina har tilsluttet sig.