| |

Ratatosk – en ICORN fribyantologi

I nordisk mytologi er Ratatosk et egern der bringer nyheder og videregiver ukvemsord mellem verdenstræet Yggdrasils top og rødder. Den er budbringer mellem verdenerne og kan tale med alle. Sådan er det også med fribyforfattere og kunstnere. De er drevet i eksil for at undslippe censur og fængsel. De stiller spørgsmål og formidler viden til befolkningerne både her og der. De er budbringere mellem verdenerne.

Denne antologi indeholder tekster af forfattere, journalister og kunstnere fra Kina (Xinjiang regionen), Venezuela, Algeriet, Syrien og Iran, alle med det til fælles, at  de er eller har været ICORN-fribygæster i Danmark, Sverige eller Norge.

Teksterne, der både er gengivet på originalsproget og i en skandinavisk oversættelse, afspejler den mangfoldighed af livsvilkår som forfatterne er rundet af. De handler om tab af frihed, om ensomhed og isolation, om længsel, uretfærdighed og vrede. Men man fornemmer også en strøm af trods og skabelyst løbe igennem teksterne, en stærk vilje til ikke at opgive, men benytte sig af den ret og mulighed for at ytre sig frit, som fribyordningen giver plads til.

Hele antologien kan læses via dette link: Ratatosk ICORN-antologi